Sähkösopimuksia vertaillaan nyt ahkerasti: Ohjeita sähkösopimuksen vaihtoa miettivälle

Kannattaako sähkön hinta kiinnittää vai olisiko parempi pysyä toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa, vaikka talvi- ja lämmityskausi on alkamassa? Kokosimme tälle sivulle muutaman hyvän yleisohjeen sähkösopimuksen vaihtoa miettivälle.

Lähikuva taululle kiinnitetyistä värikkäistä muistilapuista, joihin on kirjoitettu sähkösopimustyyppejä ja sähkösopimusten eroihin liittyviä sanoja, kuten Hintavaihtelu, Tuntiseuranta, Vakaus ja Joustovara.

Sähkösopimuksen valinta puhuttaa ja pohdituttaa nyt laajasti. Se näkyy myös lisääntyneinä yhteydenottoina asiakaspalvelussamme, jossa vastausajat ovat tällä hetkellä hieman tavallista pidempiä.

Hyvät yleisohjeet sähkösopimuksen vaihtoa miettivälle:

  • Pohdi minkä verran voit ja haluat vaikuttaa sähkönkulutuksen ajankohtiin sekä kiinteistön että oman arjen osalta. Tieto auttaa sopimusmallin valinnassa.

  • Löytyykö taloudestasi joustovaraa? Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna pörssisähkö on todennäköisesti kiinteähintaista sopimusta edullisempi, mutta tuntihinnoitellun sähkön vuoksi hintavaihtelut sähkölaskun loppusummassa voivat olla suuret.

  • Mistä löytää parhaan tarjouksen? KSS Energian sivustolla on aina ajantasaiset hinnat ja tarjoukset. Myös sopimuksenteko hoituu kätevästi verkossa.

Toistaiseksi voimassa olevan ja määräaikaisen sopimuksen erot

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus tarkoittaa sitä, että se on asiakkaan irtisanottavissa 14 päivän irtisanomisajalla. Sähkön myyjä voi muuttaa toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hintaa, mutta siitä tulee viestiä asiakkaalle vähintään kuukausi etukäteen.

Määräaikaisessa sopimuksessa sähkön hinta kiinnitetään määräajaksi, tavallisimmin 12 tai 24 kuukaudeksi. Sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Sopimus sitoo sekä asiakasta että sähkönmyyjää.

Rajattu kuva, jossa laaja valikoima värikarttoja. Oranssipaitaisen naisen kädet pitelevät osaa värikartoista.

Sähkösopimusmallit vertailussa

Kiinteähintainen määräaikainen sopimus tarkoittaa, että sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Sähkösopimus tehdään kerralla 12 tai 24 kuukaudeksi.

+ Helppous, ei vaadi tuntihinnan seurantaa ja kulutuksen ajoittamista.
+ Vakaus, tuo turvaa sähkön markkinahinnan vaihteluilta.
+ Vaihtamalla kiinteähintaiseen, voi hyvin ajoitettu hinnan kiinnitys tarjota säästöpotentiaalia.

- Et voi vaikutta sopimuskauden aikana sähkön hintaan.
- Sopimusta ei voi vaihtaa toiseen kesken sopimuskauden.

KSS Energian tuotteista KSS Kampanja ja KSS Onni ovat kiinteähintaisia määräaikaisia sopimuksia.

Pörssisähkösopimuksessa hinta vaihtelee tunneittain, sillä se seuraa suoraan pohjoismaisen Nord Pool -sähköpörssin hintaan. Voimakkaatkin hintavaihtelut kuuluvat pörssisähkön luonteeseen. Parhaan edun pörssisähkösopimuksesta saa, mikäli seuraa aktiivisesti sähkön tuntihintaa ja ohjaa kulutusta halvimmille tunneille. Käytännössä tähän vaikuttavat sekä kiinteistön tekniikka (esimerkiksi lämmitysmuoto) että asukaskunnan joustovara.

+ Aina ajantasainen hinta.
+ Edullisina tunteina sähkö voi olla todella edullista.
+ Sähkön hinta- ja kulutusseuranta on nykypäivänä vaivatonta.

- Voimakas hintavaihtelu.
- Vaatii aktiivista seuraamista ja joustokykyä.
- Sähköön kuluvaa euromäärä hankala budjetoida etukäteen.

KSS Energian tuotteista KSS Tunti on pörssisähkösopimus. Myös KSS Vartin ja alla esiteltyjen käyttövaikutustuotteiden hinnassa näkyy pörssisähkön vaikutus.

Käyttövaikutuksen huomioiva sähkösopimus on yhdistelmä kahdesta yllä olevasta. Käyttövaikutuksen sisältävä sähkösopimus koostuu energian perusosasta, johon joko lisätään tai josta vähennetään käyttövaikutus (keskimäärin vaihteluväli -3 ja +3 kWh). Käyttövaikutus on se osa, johon voit itse vaikuttaa valitsemalla sähkönkäyttötuntisi. Käyttövaikutus muodostuu verrattaessa sähkönkulutuksesi tuntihintoja sähkön pörssihinnan kuukauden keskiarvoon. Käytännössä hinta laskee, mikäli oman kulutuksesi keskihinta jää alle pörssihinnan kuukausikeskiarvon. Parhaiten miinusmerkkistä käyttövaikutusta keräät seuraamalla sähkön spot-hintoja ja keskittämällä sähkönkäytön vuorokauden sisällä kaikkein halvimmille tunneille - jotka osuvat yleisimmin yöaikaan.

+ Vakaa perustaso.
+ Lisäetua saatavilla oman kulutuksen ajoituksella.

- Vaatii jonkin verran tuntihintojen seuraamista.

KSS Energian tuotevalikoimasta löytyy kaksi käyttövaikutustuotetta. KSS Valinta on määräaikainen (12 tai 24 kk) käyttövaikutustuote ja KSS Vapaus toistaiseksi voimassa oleva sopimus.

Kuukausihinnoiteltu sähkösopimus tarkoittaa, että maksat sähköstä pakettihintaa – saman määrän joka kuukausi. Pakettiin sisältyy x määrä energiaa, joten jos kulutat enemmän, laskun loppusumma nousee. Sopiva paketti valitaan näin ollen oman kulutuksen mukaan.

+ Helppous, sähkölaskun loppusumma tiedossa etukäteen.
+- Vaati tietyn kuukausittaisen kulutusseurannan, sillä hinta voi nousta, jos paketti ei ole oikean kokoinen kulutukseen nähden.

KSS Energia tarjoaa pakettihinnoiteltua KSS IISI -sähkösopimusta neljänä eri kokoisena pakettina. KSS IISI -sopimukset ovat toistaiseksi voimassa olevia.

Aika päivittää sähkösopimus?

Vertaile sähkösopimuksia

1.1.47