Työ- ja elinkeinoministeriö selvitti keinoja korkeahintaisten määräaikaisten sopimusten kohtuullistamiseen

Työ- ja elinkeinoministeriössä on selvitetty kevään aikana keinoja, joilla voitaisiin kohtuullistaa määräaikaisten sähkönmyyntisopimusten piirissä olevien asiakkaiden sähkönhintaa.

Tyttö ja äiti katsovat keskittyneesti tablettia yhdessä sylikkäin maaten vaalean harmaalla sohvalla auringon paistaessa ikkunasta heidän kasvoille. Molemmilla on pitkät hiukset. Tytöllä on vaaleankeltainen paita ja farkkuhaalarit ja äidillä valkoinen t-paita.

Määräaikaisessa sopimuksessa sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Yleisiä määräaikaisia sopimuksia ovat 12 tai 24 kk sopimukset. Määräaikainen sähkösopimus sitoo sopimuskauden ajan sekä sähkönmyyjää että asiakasta.

Työ- ja elinkeinoministeriön selvitys oli luonteeltaan oikeudellinen. Velvoiteoikeuden professori emeritus Juha Karhu ja julkisoikeuden apulaisprofessori Maija Dahlberg selvittivät erilaisia toimenpidevaihtoehtoja sekä arvioivat niiden toteutettavuutta ja toimivuutta. Tarkastelun kohteena olivat toimien sopimus- ja kuluttajaoikeudelliset sekä EU- ja valtiosääntöoikeudelliset reunaehdot. Selvityksen mukaan kuluttajaoikeudelliset keinot ja sähköalan itsesäätely tarjoaisivat lupaavimmat tavat puuttua korkeahintaisiin määräaikaisiin sähkösopimuksiin.

Energiateollisuuden ja sähköyhtiöiden edustajat sekä kuluttaja-asiamies jatkavat seuraavaksi keskustelua mahdollisista jatkotoimista ja käytännön toteutuksista. KSS Energia seuraa työn etenemistä ja mahdollisia päätöksiä energiatoimialalle.

Olemme viestineet asiakkaillemme, että odotamme vielä yhteistä toimintamallia koko toimialaa koskien. Tässä yhteydessä se on myös asiakkaidemme edun mukaista. KSS Energia tulee tiedottamaan asian etenemisestä kaikille asiakkaille, joita asia koskee, kun päätökset yhteisestä toimintamallista toimialalle on linjattu.

Lisätietoja Työ- ja elinkeinoministeriön 7.6.2023 julkaistusta tiedotteesta 

1.1.44