Aurinkopaneeleilla kohti hiilineutraalia tuotantoa

Suomalainen Teampac Oy valmistaa terveydenhuollon ja kosmetiikan tuotteita kansainvälisille markkinoille aurinkoenergiaa hyödyntäen.

Kesäinen ilmakuva Teampacin tuotantolaitoksen katolla olevista aurinkopaneeleista.

Ajatus omasta aurinkovoimalasta oli kytenyt suunnitelmissa jo pidemmän aikaa. Teampacin hankintapäällikkö Tero Paavola kertoo, että aurinkovoimala hankittiin osana isompaa siirtymää kohti hiilineutraalia tuotantoa.

"Vastuullisuus on meille tärkeä arvo ja oma aurinkovoimala tukee hyvin tätä ajatusta. Investoimme vuonna 2021 maalämpöön ja aurinkopaneelit olivat luontainen jatkumo tällä saralla. Vuonna 2023 Teampacille myönnettiin myös ympäristösertifikaatti (ISO 14001)."

Iso lainausmerkki

Järjestelmän odotettu tuotto vastaa noin 20 % vuosittaisesta sähkönkulutuksestamme.

Tero Paavola, Teampac Oy

Teampac on yli 50-vuotias kotimainen terveydenhuollon ja kosmetiikan sopimusvalmistaja, joka toimii kansainvälisillä markkinoilla. Teampac vie tuotteita 19 maahan, viennin osuuden ollessa yli 70 %. Teampacilla on 15 eri tuotantolinjaa, joilla yritys valmistaa asiakkailleen esimerkiksi lääkinnällisiä nestepohjaisia tuotteita, kuten hygienia- ja haavanpuhdistuspyyheitä, käsidesejä sekä ultraäänigeelejä. Kosmetiikkapuolen tuotteista Teampacin tehtaalla tuotetaan muun muassa aurinkorasvoja, puhdistuspyyhkeitä ja kosteusvoiteita.

KSS Energia asensi keväällä 2023 Teampacin Loviisassa sijaitsevan tuotantolaitoksen katolle 312 aurinkopaneelia. Teampacin omaan kulutukseen optimoitu aurinkovoimala yltää 130 kWp:n teholukemiin.

"Järjestelmän odotettu tuotto vastaa noin 20 % vuosittaisesta sähkönkulutuksestamme", hankintapäällikkö kertoo.

"Tuottolukemia tulee kyllä seurattua ahkerasti. Aurinkopaneelit ovat käytännössä huoltovapaita, joten kyse on enemmänkin mielenkiinnosta", toteaa Paavola ja näyttää puhelintaan.

Hyvin suunniteltu ja hallittu aurinkopaneeliprojekti

KSS Energia tarjosi Teampacille aurinkovoimalan käyttöönottoon toivotunlaisen avaimet käteen -paketin.

"Valitsimme muutamasta vaihtoehdosta KSS Energian aurinkopaneeliprojektin kumppaniksi, koska tarjottu avaimet käteen -paketti ja projektin alusta asti huokunut ammattitaito esikartoituksineen ja järjestelmän mitoituksineen tekivät meihin vaikutuksen", Paavola sanoo.

Iso lainausmerkki

Kokonaisuudessaan aurinkopaneeliprojekti sujui suunnitellusti sekä aikataulullisesti että kustannuksiltaan.

Tero Paavola, Teampac Oy

Projektin suunnittelu KSS Energian kanssa käynnistyi syksyllä 2022. Asennustyöt hoidettiin keväällä lumien sulettua ja järjestelmä otettiin käyttöön toukokuussa 2023.

"KSS Energian projektiryhmä hoiti puolestamme valtaosan käytännön asioista ja oli auttamassa esimerkiksi lupa-asioiden hoitamisessa."

"Kokonaisuudessaan aurinkopaneeliprojekti sujui suunnitellusti sekä aikataulullisesti että kustannuksiltaan. Nyt vain toivotaan aurinkoisia päiviä", Paavola toteaa tyytyväisenä.

Teampacin aurinkovoimala lukuina

  • 312 kpl aurinkopaneeleja

  • 130 kWp teho

  • 20 % vuosikulutuksesta katetaan aurinkoenergialla

Aurinkosähköä teillekin?

Yritysten aurinkosähköratkaisut

Avainsanat:
Aurinkopaneelit
Energiaratkaisut
Vastuullisuus
Tuotanto
1.1.47