Käyttövaikutus osana sähkösopimusta: ”Edullisille tunneille tähdätään”

Ensimmäinen KSS Valinta -sopimuksen kuukausi toi Matti Laitakarille hienon onnistumisen. Hän sai alennuttua käyttövaikutuksen kautta sähkölaskunsa summaa tammikuussa lähes 45 eurolla.

”Avaintekijät onnistumiseen olivat sähkön pörssihinnan aktiivinen seuranta ja kulutuksen tähtääminen edullisille tunneille. Säätelemme hinnan mukaan ihan arkisia asioita, esimerkiksi maalämpöpumpun toimintaa ja kodinkoneiden käyttöä”, Laitakari kertoo.

Eläkkeellä oleva Laitakari asuu vaimonsa kanssa isossa, noin 500 m²:n kokoisessa omakotitalossa, jonka pääsääntöisenä lämmitysmuotona on maalämpö. Päivän rutiiniksi on tullut tarkastaa alkuillasta seuraavan päivän pörssisähkön hinnat ja suunnitella sähkönkäyttöä niiden mukaan.

”Keittiön toiminta on epäedullisina tunteina seis ja maalämpöpumpun toimintaa säädän manuaalisesti siten, että pumppu käy vain päivän edullisimmilla tunneilla.”

”Jos käytössä olisi automatiikkaa, kuten pörssisähkön raja-arvoihin kytkettyä säätömahdollisuutta, käyttövaikutuksessa onnistuminen olisi paljon vaivattomampaa”, Laitakari toteaa.

Vakaa hintataso houkutteli KSS Valinta -sopimukseen

Matti Laitakari kertoo vaihtaneensa aiemman pörssisähkösopimuksen KSS Valintaan vakaamman hintatason toivossa.

Iso lainausmerkki

Väsyin pörssisähkön suuriin hintaeroihin ja jatkuvaan säätämiseen. KSS Valinta tuntui turvallisemmalta vaihtoehdolta.

Matti Laitakari

”Toki KSS Valinnassakin on värkkäilynsä käyttövaikutuksen hyödyntämisen suhteen”, Laitakari lisää.

Käyttövaikutuksen sisältävässä KSS Valinta -sopimuksessa sähkönhinnalla on perustaso, johon voi omalla sähkönkäytön ajoituksella vaikutta joko laskevasti tai nostavasti. Keskimäärin käyttövaikutus on välillä - / + 3 snt/kWh.

Laitakari iloitsee tammikuisesta onnistumisesta käyttövaikutuksen kanssa. Se toi liki 45 euron säästön kyseisen kuukauden sähkölaskuun. Valtaosalle KSS Energian käyttövaikutustuotteiden asiakkaista kylmä tammikuu oli käyttövaikutuksen osalta sähkön hintaa nostava kuukausi.

Kuukaudet eivät ole veljiä keskenään, sillä käyttövaikutus muodostuu jokaiselle kuukaudelle erikseen. Käyttövaikutuksen määrä syntyy, kun yleistä pörssisähkön kuukauden keskihintaa verrataan omaan sähkönkäytön kuukauden keskihintaan, joka lasketaan suoraan pörssisähkön hinnoista. Näiden erotuksesta muodostuu kyseisen kuukauden käyttövaikutus.

”Helmikuussa emme onnistuneet käyttövaikutuksessa aivan yhtä hyvin. Ehkä hieman lämpimämpi sää aiheutti pientä lepsumista kulutuksen ohjaamisessa ja energiansäästössä”, Laitakari pohtii.

Laitakari kannustaa jokaista pohtimaan omia kulutustottumuksiaan ja mahdollisuuksia vaikuttaa sekä kulutuksen määrään että ajankohtaan. Vaikka heidän kotinsa on pinta-alaltaan iso, kuukausittaiset sähkölaskut ovat noin 125 euron tietämillä. Huonelämpötilat on aseteltu suositustasoille ja vähemmän käytössä olevien tilojen lämmöt on laskettu perustasolle.

Iso lainausmerkki

Elämme säästeliäästi, elämänlaadusta tinkimättä.

Matti Laitakari

”Energiankulutusta vähentämällä voi saada isojakin säästöjä aikaiseksi. Pörssihinnan seurannasta ja kulutuksen ajoittamisesta edullisten tuntien mukaan on tullut arjen normaali toimintamalli.”

Säästeliäs sähkönkäyttö tuntuu suoraan lompakossa: jokainen käyttämättä jäänyt kilowattitunti on pois sähkölaskun loppusummasta. Oman sähkönkäytön ja -kulutuksen seurannalla on mahdollista saavuttaa tuplahyöty.

Lue lisää KSS Valinta -sopimuksesta!

Seuraa käyttövaikutuksen onnistumista ilmaisesta Muutakin®-sovelluksesta

Tutustu ja lataa

Avainsanat:
Sähkö
1.1.47