Oma aurinkovoimala tuottaa sähköä ja säästöä

Ari Peltosen sähkölämmitteisen omakotitalon katolla toimii oma aurinkovoimala. Aurinkopaneelit itsessään ovat melko huomaamattomia, mutta asennuspäivä herätti naapureissa kiinnostusta.

Tummat aurinkopaneelit lähikuvassa. Aurinko kuulta kuvan oikeasta reunasta.

"Tällä kadulla ei vielä ole muilla paneeleja, joten asennuspäivänä moni pysähtyi juttusille ja kyseli aurinkopaneeleiden hankinnasta sekä hyödyistä", kertoo aurinkopaneelit hankkinut Peltonen.

Peltosen omaa päätöstä aurinkopaneelien laittamiseen vauhditti KSS Energian Viree-tilassa järjestetyn kesäarvonnan voitto. Palkintona oli 6 000 euron lahjakortti aurinkopaneelien hankintaan.

"Ajatus aurinkopaneeleiden laittamisesta oli mielessä jo edellisenä keväänä, mutta silloin päätös jäi vielä hautumaan. Arvontavoitto oli tietysti melkoinen yllätys ja kyllähän se sitten asian lopullisesti ratkaisi", Peltonen sanoo.

Iso lainausmerkki

"Voin suositella KSS Energian aurinkopaneelien avaimet käteen -palvelua."

Ari Peltonen

Hän kertoo hakeneensa paneeleista ensisijaisesti keinoa pienentää sähkölämmitteisen omakotitalonsa energialaskua. Niinpä KSS Energian ammattilaiset mitoittivat 16 paneelin aurinkovoimalan Peltosen omaan käyttöön sopivaksi. Mikäli tuottoa tulisi yli tarpeen, se olisi ohjattavissa myyntiin omalle sähköyhtiölle.

"Palvelu toimi hyvin ja aurinkopaneelien myyjältä Ari Sepposelta sai selkeitä vastauksia mieltä askarruttaneisiin kysymyksiin", Peltonen kuvaa hankinnan vaiheita.

Asennuksen nopeus yllätti

Kahtena asennuspäivänä ammattiasentaja hoiti kohteeseen valmiiksi tilatut aurinkopaneelit katolle ja laittoi järjestelmän toimimaan. Lopuksi Peltonen sai opastuksen laitteiston toimintaan.

"Asennusprosessi meni sutjakkaasti, paljon nopeammin kuin ajattelin. Ei siinä asiakkaana tarvinnut oikeastaan mitään tehdä. Riitti kun autotallin oven avasi."

"Tosin minulle sattui ajankohtaan lomapäivät, joten pääsin mielenkiinnosta seuraamaan toimintaa. Asentaja oli oikein mukava kaveri, joka teki työtä mestarin otteella", lisää Peltonen.

Peltosen uusiutuvaa energiaa tuottava aurinkovoimala asennettiin talven kynnyksellä. Suomessa aurinkosähkön tuotantojakaumasta yli 90 % saadaan maalis-lokakuun välisenä aikana. Vuosittaiset säteilymäärät ovat kuitenkin samaa suuruusluokkaa kuin Keski-Euroopassa.

"Meillä invertteri heräsi katolta sulaneiden lumien myötä kevääseen tammikuussa, joten pääsin jo hieman maistamaan aurinkoenergian iloa. Tuottolukemia näyttävä invertteri sijaitsee autotallissa, joten sen vilkaisusta on tullut uusi rutiini autolle mentäessä."

"Voin suositella KSS Energian aurinkopaneelien avaimet käteen -palvelua. Olen itse asiassa pyytänyt jo tarjouksen lisäpaneeleista, koska kattopinta-alaa olisi vielä hyödynnettävissä. Pohdinnassa on nostaa paneelien määrää 6–8 kappaleella", Peltonen toteaa.

Aurinkosähköä teidänkin kotiin?

Aurinkopaneeliratkaisumme

Avainsanat:
Aurinkopaneelit
Energiaratkaisut
1.1.44