Pizzeria Rehtorin energiaa

Iitin maalaismaisemassa sijaitseva ravintola on näyttelijä ja yrittäjä Olga Temosen taidonnäyte. Sähkösopimusasioissa KSS Energia on moniyrittäjän luottokumppani.

Näyttelijä-ravintoloitsija Olga Temonen leikkaa pizzaa suoraan kameraan katsoen Ravintola Rehtorin suuren punaisen pizzauunin edustalla.

Pizzeria Rehtorin hirsirakennus huokuu lämminhenkistä tunnelmaa. Sisällä katseet kääntyvät ensimmäisenä punaisin laatoin koristeltuun valtavaan pizzauuniin, jossa paistuvat Rehtorin iittiläis-napolilaiset pizzat.

Ravintolarakennus on vuonna 1908 valmistunut entinen kyläkoulu, jonka Temonen remontoi täysin ennen ravintolan avautumista vuonna 2021. Remontin myötä lastulevyillä ja muoveilla kuorrutettu talo palautettiin alkuperäiseen hirsipintaansa, jonka upeutta ruokailijat pääsevät nyt ihastelemaan.

"Samalla sieltä lähti tietysti eristeitäkin vähemmälle, joten taloon tuotiin ilma-vesilämpöpumpun kaveriksi kolme isoa pönttöuunia ja pizzauuni. Alkujaan pönttöuunit hankittiin tunnelman luomiseen, mutta hyvin nopeasti kävi selväksi myös niiden merkitys lämmityksen näkökulmasta. Ilmastointi uusittiin kokonaan ja energiatehokkuuden näkökulmasta mukana on nyt myös lämmön talteenotto", Temonen kertaa remontin tuloksia.

Rehtorin pizzat leivotaan Temosen kodin, vanhan Marttilan tilan, aitasta löytyneeseen hapanleivän juureen. Remontin yhteydessä ravintolan keittiöön asennetulla ilmalämpöpumpulla on tärkeä tehtävä: varmistaa herkälle hapanjuuritaikinalle tasainen ja optimaalinen lämpötila.

Puhdas energia on sydämen asia

Temonen on KSS Energian pitkäaikainen yritysasiakas, joka on valinnut yrityksilleen sähkösopimuksen tutusta yhtiöstä lähes poikkeuksetta. Kiireisenä yrittäjänä hän kertoo arvostavansa paikallisen kumppanin palvelua ja luotettavuutta.

Iso lainausmerkki

Ihanaa kun kaikki toimii! Asioiden ollessa hyvin ei ole tarvetta lähteä merta edemmäs kalaan. Yrittäjänä haluan keskittyä isoihin linjoihin, jotta aika arjessa riittää.

Olga Temonen

Rehtorin kiinteähintainen määräaikainen sähkösopimus on suojannut hyvin talven hintapiikeiltä. Temonen kertookin seuraavansa ravintolan sähkönkulutusta lähinnä laskulta.

"Ottaen huomioon sähkön merkityksen yritystoiminnalle ja sen, että ravintola on täynnä sähkölaitteita, sähkökulujen osuus on lopulta hyvin pieni suhteessa muihin kuluihin. Toki mekin olemme tehneet paljon hienosäätöä energian säästämiseksi. Viime talvena muutimme esimerkiksi raaka-aineiden tilausrytmiä, jolloin pärjäsimme vähemmällä määrällä jääkaappeja."

"Kotona ratkaisut ovat olleet paljon radikaalimpia. Emme muun muassa käyttäneet talven aikana ollenkaan jääkaappia tai sähköhellaa, vaan hyödynsimme puuhellaa ja maakellaria", sanoo Temonen.

Vaikka sähkönkulutuksen vähentämisellä on positiivisia vaikutuksia, korostaa Temonen ympäristönäkökulmasta puhtaiden tuotantotapojen kehitystä.

"Puhdas energia on minulle sydämen asia. Itse näen, että esimerkiksi ydinvoima on tällä hetkellä heti veden, tuulen ja auringon jälkeen seuraavaksi paras vaihtoehto. Pohjoinen sijaintimme on mitä on, joten vaihtoehtoja tarvitaan."

Wattipizza valmistuu aidossa italialaisessa pizzauunissa

Rehtori sijaitsee Iitin Sääskjärvellä – mukavasti periferiassa – kuten Temonen asian ilmaisee. Samassa pihapiirissä toimii myös kotieläinpiha Olgan Farmi. Ravintolabisneksen pyörittäminen keskellä maaseutua tuo mukanaan omat kommervenkkinsä.

"Kerran sähkökatko yllätti kesken syysillan, kun Rehtorin sali oli täynnä asiakkaita. Hetken hämmennyksen jälkeen iltaa jatkettiin kynttilöiden valossa. Pizzojen paisto onnistui koivulla lämpiävässä uunissa ja jonkun puhelimesta saatiin tunnelmamusiikkia taustalle. Laskutus hoidettiin langattoman nettiyhteyden ja laskimen avulla. Siitä tuli lopulta tunnelmallinen ja ikimuistoinen ilta", Temonen muistelee.

Ravintolan näyttävä pizzauuni onkin sitten jo oma tarinansa. Kyseessä on aito italialainen pizzauuni, joka kuljetettiin kokonaisena Euroopan läpi Iittiin. Kun kuljettaja ilmoitti pihaan saapuessaan, että nyt tarvitsisi saada 2 500 kg painava uuni ulos autosta, saattoi jo tuntea hikikarpaloiden virtaavan otsalla.

"Naapuri tuli traktorilla avuksi, mutta uunin paino meinasi kaataa traktorin. Toisen naapurin nosturilla uuni saatiin lopulta ulos autosta. Sitten ihmeteltiin viikon verran, että miten ihmeessä se saadaan talon sisälle", Temonen muistelee nauraen.

Lopulta pizzauuni kitkuteltiin sisälle ison kaveriporukan, nostotrukin ja rullalavan avustuksella. Tosin se vaati korin olutta sekä ikkunan ja oven poistamista tieltä. Vaivannäkö kannatti, sillä uuni on yksi ravintola Rehtorin tunnelman ja makuelämyksen avaimista.

"Aamuisin uunia esilämmitetään kaksi tuntia, jonka jälkeen lämpöä pidetään yllä päivän ajan. Yhden pizzan paistaminen 450-asteisessa uunissa vie pari minuuttia. Kerrallaan uuniin mahtuu noin 12 pizzaa."

"Pizzauunin käyttö on ollut itsellekin opettelua, mutta hyvin me on pärjätty. Kiitos Googlen ja YouTuben, joista löytyy hyviä ohjevideoita", Temonen lisää pilke silmäkulmassa.

Lähikuva herkullisesta pizzasta, jossa täytteenä muun muassa uunikinkkua, marinoitua artisokkaa, saksanpähkinöitä ja päällimmäisenä vihreää rucolaa. Takana näkyy Ravintola Rehtorin suuri pizzauuni, jossa on tuli.

Pizzauunissa on kesästä lähtien paistunut myös KSS Energian nimikkopizza: Wattipizza. Ravintola Rehtorin listalta löytyvä pizza sisältää tomaattikastiketta, mozzarellaraastetta, Korian Palvilihan uunikinkkua, marinoitua artisokkaa, saksanpähkinöitä, rucolaa ja balsamicokastiketta.

Pizzeria Rehtori

  • Sijaitsee Iitissä, 30 km päässä Kouvolasta

  • Tunnettu hapanjuureen leivotusta iittiläis-napolilaisesta pizzasta

  • pizzeriarehtori.com

Olga Temonen

  • Näyttelijä, tuottaja ja yrittäjä

  • Tähdittää mm. suosittua Harjunpää-rikosdraamaa

  • Naimisissa elokuvaohjaaja Tuukka Temosen kanssa, 3 lasta

Millainen olisi paras sähkösopimus yrityksellesi?

KSS Energian palvelut

Avainsanat:
Sähkö
Energiaratkaisut
1.1.44