Isoja vaikutuksia skaalaten, paikallisia onnistumisia toistaen

Jukka RämäJulkaistu 28.11.2024

Päästötön energiantuotanto on ollut KSS Energian vastuullisuudessa tärkeä tavoite jo 90-luvulta alkaen. Strategiassamme on jo pitkään rakennettu oman hiilineutraalin tuotannon tiekarttaa. Valittu suunta on tuonut meille onnistumisia myös energiamurroksen ja -kriisien aikoina. Tiekartta laajenee, ja sen rinnalle on tullut muitakin kestävän kehityksen kohteita.

Esimerkiksi kivihiilen ja turpeen laajamittainen käyttö ei ole tuotantomuotona koskaan kuulunut KSS Energian toimintaan. Ensimmäinen hiilineutraalin tuotannon tiekarttamme hahmottui selkeäksi jo viime vuosikymmenellä.

Vuonna 2021 kirkastimme myös muut kestävän kehityksen tavoitteemme liittyessämme YK:n Vastuullisuusaloitteeseen. KSS Energian vastuullisuustyössä ovat korostuneet myös luonnon ja työyhteisön monimuotoisuutta ja hyvinvointia vaalivat hankkeet. Samalla on tärkeää ymmärtää myös yksittäisen alueen ja sen asukkaan näkökulmia.

Yksi periaate kuvaa osuvasti KSS Energian nykyisen vastuullisuuden arkea: Mittaa, skaalaa ja tehosta numeerisia, mitattavia parannuksia. Monista tai toista paikallisesti onnistuneita tekoja.

Mitä näihin on tänä vuonna kuulunut?

Tavoitteellisesti mukana pitkän tähtäimen hankkeissa

Pitkällä tähtäimellä olemme tunnistaneet vaikuttavuutemme ilmastonmuutoksen hidastamisessa. KSS Energian oma energiantuotanto muodostaa noin 70 % kaikista hiilidioksidipäästöistämme. Energiainfraamme on maisemassa yli 5 000 kilometriä maassa ja ilmassa, niin kaupungissa kuin maaseudullakin.

Iso lainausmerkki

Vaikutamme fossiilisen energian osuuden pienentämisellä suoraan tuotettavan energian hiilidioksidipäästöihin.

Jukka Rämä

Keinoja hiilineutraalin energiajärjestelmän luomiseksi ovat mm. turpeen käytöstä luopuminen, maakaasun korvaaminen biokaasulla tai vaihtoehtoisilla tuotantomuodoilla, erilaisten hukkalämmönlähteiden hyödyntäminen kaukolämmön tuotannossa sekä energiajärjestelmän optimointi joustojen ja energiavarastojen avulla. Hukkalämmön talteenotto vähentää lämmöntuotannon tarvetta fossiilisilla polttoaineilla. Samalla se vähentää kannattavasti myös hiilidioksidipäästöjä.

Tietoyhteiskunnan kasvavaan tarpeeseen on rakentumassa useita datakeskuksia ympäri Suomen. Kouvola on saamassa tästä positiivisesta kehityksestä osansa. Mikäli suunnitelmat toteutuvat aiotussa laajuudessa, tarjolla oleva hukkalämmön määrä riittäisi yksinään Kouvolan kokoisen kaupungin kaukolämmön tarpeisiin.

KSS Energian rooli tämänkaltaisissa hankkeissa on merkittävä. Ilman kaukolämpöasiakkaita ja lämmön siirtoverkostoa datakeskusten jäähdytyksestä syntyvä lämpö voi jäädä hyödyntämättä, ja hyödyntämättömästä lämmöstä tulee lämpöpäästöä.

Aktiivisena pilotoijana paikallisissa projekteissa

Luonnon monimuotoisuutta vaalivissa hankkeissa otteemme on aktiivinen ja paikallinen. Olemme kehittäneet työkaluja biodiversiteetin huomioimiseksi esimerkiksi verkonrakennusprojekteissamme. Henkilöstömme tietoisuutta ja osaamista biodiversiteettiasioista on herätty ja haluttu viedä hyvälle tasolle.

Kuluneena vuonna olemme muun muassa tuottaneet liiketoimintaamme räätälöidyn vieraslajioppaan. Sen avulla haitallisten vieraslajien tunnistaminen on maastotöissä helpompaa ja näin ollen vieraslajin biodiversiteettivaikutukset torjuttavissa.

Olemme myös rakentaneet paikallista biodiversiteetin yhteistyöverkostoa – ELY-keskuksen kanssa toteutimme tehokkaan vieraslajin kitkentätoimenpiteen Verlassa.

Lisäksi olemme hyödyntäneet paikkatietojärjestelmäosaamistamme ja -kumppaneitamme, jotta luonnon monimuotoisuuden kannalta merkittävät alueet, havainnot ja tiedot voitaisiin huomioida hankkeissamme.

Edistystä on tapahtunut myös toiminnan viemisessä sisäisiin prosesseihimme. Nostimme eräässä pilottihankkeessa luontoarvot yhdeksi onnistumisen päämittariksi perinteisten mittarien – kustannukset, laatu, aikataulu ja asiakasvaikutukset – rinnalle. Tämän Utin pilottihankkeen aikana ympäristövaikutuksia on tarkasteltu projektikohtaisesti niin rakentamistyössä syntyvien päästöjen, purkumateriaalien käsittelyn, niiden kierrättämisen kuin myös luontoarvojen huomioimisenkin osalta. Asiantuntijan laatiman luontoselvityksen myötä kaivualueella tunnistettiin merkittävä uhanalaisten hyönteisten ravintokasvin purtojuuren esiintymä. Se huomioitiin minimoimalla kaivutyöt ja auraamalla kaapeli maahan kyseisellä alueella. Näin toimien kasvustot saatiin säästettyä, ja purtojuuret saattoivat jopa hyötyä maltillisista kaivutöistä.

Vastuullisuustyömme painopistealueet vuonna 2025

Eräs vuoden 2025 keskeisimpiä ja ehkäpä näkyvimpiä töitä KSS Energialla on CSRD-yritysvastuuraportointidirektiivin vaatimusten mukaisen vastuullisuusraportin tuottaminen.

ESG-raportoinnin ohella jatkamme laajaa vastuullisuustyötämme. Sen painopistealueet ja tavoitteet rakentuvat oman organisaatiomme, meille tärkeiden sidosryhmien odotusten sekä markkinan kehityksen ja vaatimusten vauhdissa. Vastuullisuutemme mitattavia kehitysalueita vuonna 2025 on viisi:

  1. Hiilineutraalisuus, biodiversiteetti ja kiertotalous

  2. Liiketoiminnan kestävyys: kumppanuudet ja prosessit

  3. Asiakassuhteiden ja palveluiden vastuullisuus ja vaikuttavuus

  4. Turvallinen työnteko ja huoltovarma toiminta

  5. Monimuotoinen, hyvinvoiva työyhteisö

Painopisteistä löytyy yhteyksiä KSS Energian kaikkeen tekemiseen ja toimintaan. Pyrimme siihen, että ne näkyvät jokaisen työntekijämme arkityössä ja tuovat työhön lisää merkityksellisyyttä.

PS. Kymen alueen yrityksen edustaja – tulethan kuulemaan, mihin suurempaan, globaaliin kontekstiin meidänkin tekemisemme liittyy. Tarjolla on ilmainen lounas teemalla Kestävää keskustelua, ilmoittauduthan pian tästä!

Avainsanat:
Tuotanto
Vastuullisuus
Urakointi
1.1.59