Katsaus talven hintanäkymiin

Henna Koivisto, KSS Energia -konsernin riskienhallintapäällikköHenna Koivisto, KSS Energia -konsernin riskienhallintapäällikkö
Henna KoivistoJulkaistu 14.8.2023

Tulevan talven osalta sähkön hintanoteeraukset ovat tällä hetkellä huomattavasti alhaisemmalla tasolla kuin vuosi sitten, mutta yhä selvästi aiemmin totuttua tasoa korkeammalla.

Vuosi sitten sähkömarkkinat olivat hyvin erilaisessa tilanteessa kuin tällä hetkellä. Huoli energian riittävyydestä oli todellinen, energianhinnat nousivat ennennäkemättömiin lukemiin ja monet toimijat rajoittivat uusien sähkösopimuksien tarjontaa. Kesän 2022 mittaan oli alkanut käydä selväksi, ettei sota Ukrainassa ole nopeasti ohi ja energianhinnan näkymät talvelle olivat muuttuneet entistä epävarmemmiksi.

Asiakkaiden aktiivisen sähkönsäästön ansiosta viime talven sähkönkulutus Suomessa laski lähes 10 % verrattuna edellisen talven kulutukseen. Melko lauha talvi varmisti, etteivät pahimmat uhkakuvat esimerkiksi sähköpulan osalta toteutuneet.

Tällä hetkellä Olkiluoto 3 on saatu jatkuvaan tuotantokäyttöön, maakaasuvarastot Euroopassa ovat lähes täynnä ja tuulivoiman kapasiteetti Suomessa on kasvanut vuoden takaiseen verrattuna lähes 2 000 MW eli yli Olkiluoto 3 tehon verran. Muun muassa näiden syiden vuoksi sähkön markkinahinnat ovat laskeneet merkittävästi vuoden takaisista hinnoista.

Lämpömittari seurantaan talvikuukausiksi

Tulevan talven osalta sähkön hintanoteeraukset ovat tällä hetkellä huomattavasti alhaisemmalla tasolla kuin vuosi sitten, mutta yhä selvästi aiemmin totuttua tasoa korkeammalla. Sähkömarkkina-analyytikkojen arvioiden mukaan paluuta aiempien vuosien alhaisiin sähkönhintoihin ei kuitenkaan ole vielä näköpiirissä ja sähkömarkkinoiden hinnanvaihtelujen odotetaan jatkuvan myös tulevaisuudessa.

Kuten viime talvenakin, on tulevan talven osalta merkittävässä roolissa lämpötila – pitkään jatkuva pakkasjakso yhdistettynä vähätuuliseen säähän voi yhä nostaa sähkön hinnan huomattavan korkealle tasolle. Toisaalta leuto sää ja asiakkaiden jatkama sähkönsäästö pitävät hinnat todennäköisesti keskimäärin maltillisella tasolla.

Iso lainausmerkki

Tulevan talven hintanäkymään vaikuttaa myös oma sähkösopimustuote.

Henna Koivisto

Hintanäkymät sähkösopimustuotteittain

Määräaikaisissa ja kiinteähintaisissa toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa on tuskin näköpiirissä merkittävää hinnanlaskua lähikuukausien aikana. Kvartaaleittain hinnoiteltavan KSS Vartti -tuoteperheen osalta talven hinnat ovat todennäköisesti nykyisiä kesäkauden hintoja korkeammalla tasolla.

Pörssisähkötuotteella olevan asiakkaan on hyvä varautua hinnanvaihtelujen jatkumiseen – talven aikana nähdään niin edullisempia tuntihintoja kuin myös vähintään yksittäisiä kalliimpia hintapiikkejä. Käyttövaikutuksen sisältävien sähkösopimusasiakkaiden kannattaa jatkaa sähkönkäytön ajoittamista edullisimmille pörssisähkön tunneille, jotta saa käyttövaikutuksesta parhaan hyödyn irti.

Tutustu erilaisiin sähkösopimusvaihtoehtoihin

Aloita tästä

Avainsanat:
Sähkö
Tuotanto
1.1.47