Mitä jos...joulun odottaminen onkin parasta

"Oletko jouluihmisiä? Tämä kysymys kaikuu nyt keskusteluissa ja on suora efekti kilpavarustelun alkamiseen", toteaa Olga Temonen Energiset-lehdessä julkaistussa blogissaan.

Näyttelijä-ravintoloitsija Olga Temonen leikkaa pizzaa suoraan kameraan katsoen Ravintola Rehtorin suuren punaisen pizzauunin edustalla.

Meillä Pizzeria Rehtorin työporukassa keskustelut jouluvalmisteluista alkoivat käydä kuumana heti syyssateiden alkaessa. Kuka on hakenut tontut vintiltä ja kuka selannut joululeivonnaisten valikoiman läpi. Muiden heittäessä vettä jouluvalmisteluiden myllyyn alkaa jokavuotinen pohdinta...

Iso lainausmerkki

Pitäisikö jo aloittaa ja millä ajalla?

Olga Temonen

En todellakaan vaihda kotiin jouluverhoja tai puolta sisustusta, mutta löysin viime vuonna oman tapani osallistua hössötykseen: joulunodotusnurkkaus. Sijoitin kotimme suuren tuvan nurkkaan nojatuolin, pinon jouluaiheisia lehtiä, jouluvaloja sekä joulutelkkarin. Joulutelkkari on sellainen ihana laatikko, joka soittaa joululauluja ja jonka sisällä leijailee lumihiutaleita.

Lapset kävivät vuorollaan hypistelemässä koristeita ja nauttimassa joulutelkkarin lumosta. Itse istuin siellä useampaankin kertaan lämmin glögimuki kädessä. Myös mieheni Tuukka, joka ei suhteemme alkuaikoina ollut lainkaan jouluihmisiä, nauttii nykyään joulunodotuksesta. Nimenomaan odotuksesta.

Odottaminen onkin joulussa ”se juttu”. Joulu on kuin satasen pikajuoksu. Ensin verrytellään, odotetaan ja fiilistellään. Sitten spurtataan jouluaatto läpi, jonka jälkeen aika pysähtyy. Joulun jälkeisinä päivinä ei ole kiire mihinkään.

Iso lainausmerkki

Joulunodotusnurkkauksesta tuli perheessämme hitti.

Olga Temonen

Lapseni Torsti kysyi tänä vuonna jo syyskuussa, että voisiko joulunodotusnurkkauksen rakentamisen aloittaa. Lämpötilat ulkona kieppuivat vielä yli +20 °C. Noh, joulunodotusnurkkaus kasattiin lopulta marraskuun alussa. Siitä tuli ihana.

Joulusta on jokaiseen makuun. Siitä tulee vain tehdä omanlainen. Ohessa jouluinen reseptini, jota on helppo maustaa ja höystää mieleiseksi.

- Olga Temonen
Iitin maalaismaisemissa asuva näyttelijä ja ravintoloitsija, jonka herkullisimmat joulureseptit on taltioitu yksien kansien väliin Olgan Joulu -kirjaan. Tämä blogi on julkaistu marraskuussa 2023 ilmestyneessä Energiset-asiakaslehdessä.

PUNAJUURI-
AURAJUUSTO-
TAATELIT

Lisukkeena kuudelle

Avaa taatelit veitsellä ja purista kivi ulos. Kuori punajuuret ja pilko hienoksi silpuksi. Lisää aurajuusto ja mausteet ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Täytä taatelit punajuuriseoksella. Säilytä viileässä ennen tarjoilua.

20 tuoretta taatelia
2 pientä punajuurta keitettynä
100 g sinihomejuustoa (Aura)
nippu persiljaa
pieni nippu timjamia
mustapippuria
(suolaa)

1.1.44