Mitä tarkoittaa 3-vaihevirta?

placeholder profile image
Eemil HyppänenJulkaistu 21.2.2024

3-vaihevirta on yksi vaihtovirran muoto. Nimensä mukaisesti kolmessa vierekkäisessä johtimessa kulkee kussakin yksi vaihtovirta- ja jänniteaalto. Kodissa ensimmäinen vaihe saattaa jakaa sähkön olohuoneen pistorasioille, toinen keittiöön ja kolmas eteiseen, vessaan ja kodinhoitohuoneeseen. Jos yhden vaiheen pääsulake palaa esimerkiksi ylikuormituksen vuoksi, sähköt puuttuvat vain osasta asuntoa, sillä kaksi muuta vaihetta ovat edelleen toiminnassa.

Äiti sammuttaa valot ja kaksi lasta laittaa kenkiä jalkaansa.

Pureskellaan 3-vaihevirta 5W-taktiikalla osiin palasteltuna.

What: 3-vaihevirta on yksi vaihtovirran muoto. Nimensä mukaisesti kolmessa vierekkäisessä johtimessa kulkee kussakin yksi vaihtovirta- ja jänniteaalto. Yleisesti sähkön tuotanto ja jakelu perustuvat 3-vaihevirtaan.

When: 3-vaihevirtaa käytetään, kun tarvitaan suurempaa sähkötehoa laitteelle tai kun laite on suunniteltu toimimaan 3-vaihevirralla.

Where: Asiakkaan sähkö toimitetaan yleensä 3-vaiheisena pääkeskukselle, josta se välitetään edelleen 3-vaiheisena laitteille, jotka tarvitsevat kaikki kolme vaihetta toimiakseen. Nämä laitteet, esimerkiksi monet uunit ja liedet, kytketään yleensä kansankielellä ”voimavirtapistokkeeseen” tai kiinteällä asennuksella kytkentärasiaan.

Iso lainausmerkki

Kodin seinillä oleviin pistorasioihin tuodaan sen sijaan vain yksi näistä kolmesta vaiheesta – se riittää tuomaan tarvittavan sähkötehon.

Eemil Hyppänen

Ensimmäinen vaihe saattaa jakaa sähkön olohuoneen pistorasioille, toinen keittiöön ja kolmas eteiseen, vessaan ja kodinhoitohuoneeseen. Jos yhden vaiheen pääsulake palaa esimerkiksi ylikuormituksen vuoksi, sähköt puuttuvat vain osasta asuntoa, sillä kaksi muuta vaihetta ovat edelleen toiminnassa.

Why: 3-vaihevirtaa on helppo tuottaa kolmivaiheisella generaattorilla ja vastaavasti loppukäyttää kolmivaiheisella moottorilla.

Iso lainausmerkki

Kolme vaihetta mahdollistaa suuremman tehon siirtämisen verrattuna yksivaiheiseen järjestelmään.

Eemil Hyppänen

Who: Sähkön tuotanto- sekä käyttötavat ja tekniikat ovat määritelleet, että 3-vaihevirta on luonteva sähköntuotanto ja käyttötapa.

Avainsanat:
Sähköverkko
Sähkö
1.1.47