Sähköasemalle välitetään ja nyt myös tuotetaan energiaa

Kai KuvajaJulkaistu 29.4.2024

Korjalan sähköasema Kouvolassa on KSS Verkko Oy:n alueella ensimmäinen sähköasema, joka sähkön välittämisen lisäksi myös tuottaa energiaa.

Neljä työmaavaatetukseen ja työmaakypäriin pukeutunutta miestä seisoo sähköaseman sähkölinjojen edustalla. Taustalla näkyy kirkas sininen taivas, maisema on talvinen ja luminen.

Korjalan sähköaseman katolle asennettu aurinkovoimala tuottaa aurinkoisena aikana lähes 100 % aseman itsensä tarvitsemasta sähköstä.

Keväällä 2024 asennutimme tytäryhtiöllämme KSS Rakennus Oy:lla 36 paneelia käsittävän aurinkovoimalan sähköaseman katolle.

Iso lainausmerkki

Aurinkoenergiaa voidaan hyödyntää monessa eri kohteessa ja halusimme pilotoida sitä myös sähköasemalla – edellytykset kohteessa olivat hyvät.

Kai Kuvaja

Uusi, vasta pari vuotta käytössä ollut Korjalan sähköasema sopi erinomaisesti aurinkovoimalan pilotointikohteeksi, sillä sähköasemalla on vielä vuosikymmenien verran käyttöikää jäljellä. Se on tärkeä seikka, sillä laadukkaiden paneelien elinkaari kipuaa 30 vuoteen.

Korjalan sähköaseman puolesta puhuivat myös hyvin aurinkoinen sijainti ja riittävän suuri kattopinta-ala. Energiateollisuuden biodiversiteettitiekartassa suositellaan, että aurinkoenergian hyödyntämiseen käytetään ensisijaisesti olemassa olevia rakenteita ja käyttöönotettuja alueita. Sähköaseman suuri kattopinta-ala mahdollisti nimenomaan jo olemassa olevan rakennuksen katolle toteutetun aurinkovoimalan. Yksi KSS Energia -konsernin vastuullisuustyön viidestä painopistealueesta on biodiversiteetin vaaliminen.

Kuusi henkilöä sähköaseman laitteistojen ääressä. Yksi henkilö on kiivennyt tikapuille ja muut katsovat vieressä. Kaikki ovat pukeutuneet suojavarusteisiin.

Sähköä siirretään uusiutuvan energian voimin

Olemme nyt kevätauringon paistaessa tuottaneet Korjalan sähköasemalla ison osan tarvitsemastamme sähköstä itse uusilla aurinkopaneeleilla. Kesäkaudella huhtikuusta-syyskuuhun tulemme laskelmien mukaan olemaan aurinkopaneelien avulla lähes täysin omavaraisia. Se on hienoa ja siitä voimme myös olla ylpeitä!

Vuonna 2023 Korjalan sähköaseman kokonaissähkönkulutus oli yhteensä 44 800 kWh. Talviaikaan sähköasemalla menee paljon energiaa lämmitykseen ja kesäkaudella puolestaan viilennykseen. Sähköasemalla energiaa kuluu myös erilaisten toimilaitteiden, kuten kytkinlaitteiden pyörittämiseen.

Jatkossa saamme tuotettua arviolta noin 30 % sähköaseman vuosittain tarvitsemasta energiasta omilla aurinkopaneeleillamme ja voimmekin todeta, että tiedämme varmasti mistä energia tulee.

Iso lainausmerkki

Kilowattitunteina määrä ei ole valtava, mutta tällä investoinnilla halusimme myös kantaa oman vastuumme vihreästä siirtymästä.

Kai Kuvaja

Uusiutuvan energian vetovoima on vahva. Yli 40 % Suomessa käytetystä energiasta tuotettiin vuonna 2023 uusiutuvalla energialla, esimerkiksi aurinko-, tuuli- ja vesivoimalla. Kun mukaan lisätään ydinvoimalla tuotettu energia, luku kohoaa 70 %:n tuntumaan. (Lähde: Tilastokeskus)

Myös sähkön siirtäminen uusiutuvan energian voimin on tärkeä osa kestävän kehityksen tietä ja vihreän siirtymän palettia. KSS Verkko ottaa konkreettisia askelia kestävän kehityksen tiellä. Olemme esimerkiksi edellyttäneet jo tovin uusia sähköasemia tilatessa aurinkovoimalaoptiota. Korjalan sähköaseman aurinkovoimalapilotin myötä olemme taas askeleen – jopa harppauksen – pidemmällä uusiutuvan energian hyödyntämisessä.

Voimmekin nyt ylpeänä todeta, että KSS Verkko on vastuullisen siirtoyhtiön lisäksi myös vastuullinen energiantuottaja.

Avainsanat:
Aurinkopaneelit
Sähköverkko
Vastuullisuus
1.1.52