Yritysten nyky- ja tahtotila energia-asioissa virittää hyödyllistä keskustelua
Vastuullinen yritys käyttää energiaa tehokkaasti ja investoi kestäviin energiajärjestelmiin. Mutta kuinka hyvin yritys tietää nykyisten energiavalintojensa vastuullisuudesta? Entä millainen tahtotila sillä on kehittyä niissä? Kysymyksiä, joita kannattaa pohtia myös energiakumppanin kanssa.
Olemme monialayhtiö KSS Energiassa käyneet jo pitkään asiakkaiden kanssa vuoropuhelua kestävästä kehityksestä. Syventääksemme näkökulmaa, olemme nyt hahmottaneet yritysten energiavastuullisuuden polun. Tämä yritysten nyky- ja tahtotilaa hahmottava konsepti, palvelu, kantaa nimeä KSS SuLO™ – Sustainability Level Options.
Energiavastuullisuuden polku on neljän tason jatkumo, eräänlainen tiekartta.
Olli-Pekka Rantala
Se kannustaa yritystä arvioimaan nykyisten energia-asioidensa – eli energiankäytön, -järjestelmiensä ja -investointiensa – kestävyyttä. Kysymällä itseltään kysymyksiä yritys voi paikantaa nykytilansa jollekin seuraavista tasoista: Onko yritys Energiamyönteinen, Energiatietoinen, Energiatehokas vaiko jo Energiavastuullinen.
Eri tasot kertovat, onko kestävissä energiaratkaisuissa siirrytty jo tiedosta tekoihin tai jopa toisten osallistamiseen.
Kestäviä energiavalintoja syyllistämättä ja arvottamatta
Yrityksen itsearviointi on ensimmäinen vaihe uudessa KSS SuLO™ -palvelukonseptissamme. Kun ymmärrys nykytilasta on ensin kartoitettu, autamme yritystä määrittelemään toimenpiteitä, joiden avulla he voivat edetä polulla oman tahtotilansa mukaisesti.
Onko yrityksen tahtotilana edetä energiavalintojen polulla maltillisesti?
Halutaanko parannusta tehdä yhdellä vai usealla rintamalla?
Jatkuvasti pienin askelin vai satsaamalla kerralla isompaan muutokseen?
KSS Energian palvelu edustaa tavallaan ”vihreää keskitietä”. Se ei syyllistä yrityksiä eikä arvota valintoja. Energiakumppanina tehtävämme on konsultoida vaihtoehdoista ja niiden vaikutuksista. Liiketoimintatilanne lopulta määrittelee yrityksen energiavastuullisuustoimien intensiteetin.
KSS SuLO™:n avulla yritys voi paikantaa energia-asioilleen kehityspolun sellaisessa tahdissa ja sellaisin valinnoin, jotka sopivat sen liiketoimintaan.
Olli-Pekka Rantala
Halutaanko energiavastuullisemmaksi tulla ostamalla vain uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköä? Vai haluaako yritys kerralla luopua esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden käytöstä tuotantolinjoillaan? On niitäkin tilanteita, joissa yrityksen kannattaa investoida kunnianhimoisesti uuteen ratkaisuun ja nostaa toimintansa kerralla energiavastuulliselle tasolle. KSS SuLO™ -palvelu on erinomainen työkalu tämän määrittelyn tekemiseksi.
Missä vaiheessa vihreää siirtymää nyt olemme?
Vihreään siirtymään liittyy joukko moniuloitteisia kysymyksiä. Miten mitata vaihtoehtoisten energiaratkaisuiden kestävyys koko arvoketjussa? Mitkä tekijät vaikuttavat vihreän siirtymän toteutumisvauhtiin ja kustannuksiin? Entä voimmeko edistää vihreää siirtymää huomioimatta globaaleja ekonomisia ja sosiaalisia haasteita?
Energiakumppanina emme ota näihinkään kysymyksiin välttämättä kantaa, vaan tuomme ratkaisun avaimia. Olemme juuri paikantaneet yli 20 vihreään siirtymään liittyvää kysymystä sidosryhmiemme kanssa. Voimme esittää niihin kiinnostavia näkemyksiä, mutta johtopäätökset ja toimenpiteet tekee aina asiakas itse.
Laitan mukaan muutamia hyödyllisiä linkkejä:
Ilmainen Kestävää keskustelua -lounastilaisuuksien sarja vihreän siirtymän kysymyksistä. Ensimmäinen tilaisuus pidetään jo 10.12.2024. Ilmoittaudu mukaan!