Energiansäästö

Mietitkö, miten voisit säästää energiaa? Energian järkevällä ja taloudellisella käytöllä pienennät sähkö- ja lämpölaskua viihtyvyydestä ja nykyajan mukavuuksista tinkimättä.

Näin säästät energiaa fiksusti

Arkisilla käyttötottumuksilla, perheen koolla ja henkilökohtaisilla mieltymyksillä on merkitystä.  Autamme sinua suunnittelemaan energiankäyttöäsi ja säästämään sekä energiaa että rahaa. Järkevällä energiankäytöllä huolehdit myös ympäristöstä ja turvaat omalta osaltasi energian saatavuuden tulevaisuudessa.  

Näillä pienillä teoilla voit säästää energiaa arjessa: 

  • Oleskelutiloihin suositellaan lämpötilaksi 20-21 astetta ja makuuhuoneisiin 18-20 astetta. 

  • Huonelämpötilaa kannattaa laskea pikkuhiljaa. Viikossa ihminen tottuu noin 0,5-1 asteen suuruiseen muutokseen.

  • Kodin tietotekniikka sekä viihde-elektroniikkalaitteet kuluttavat keskimäärin noin 7 % kotitalouden sähkönkäytöstä. Sammuta viihde-elektroniikka käytön jälkeen.

  • Säädä kylmälaitteille oikeat lämpötilat. Sulata sekä puhdista jääkaappi ja pakastin säännöllisesti. Pääsääntöisesti jääkaapille sopiva lämpötila on + 5 astetta ja pakastimille -18 astetta. 

  • Pyri tekemään pienet matkat mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi kävellen tai polkupyörällä. Pidemmissä matkoissa suosi mahdollisuuksien mukaan joukkoliikennettä

Vaaleahiuksinen nainen istuu toimistohuoneessa mustassa toimistotuolissa ja katsoo pois työpisteestä hymyillen. Hänen edessään on musta kirjoitusalusta, näppäimistö ja musta näyttö. Naisella on päällä musta paita ja musta tyylikäs jakku ja kädessä rannekello. Taustalla näkyy ikkuna, josta siintää puita. Seinällä on sininen seinäkalenteri.

Kuluttajien maksuton energianeuvonta

Kuluttajille on tarjolla maksutonta ja energianeuvontaa, josta saa tietoa ja opastusta muun muassa seuraavista asioista: 

  • lämmitysjärjestelmän valinnat ja vaihdot 

  • uusiutuvan energian ratkaisut ja niiden käyttöönotto 

  • asumiseen ja arkeen liittyvä sähkönkulutus 

  • sähköautojen latauspisteet 

  • lämmitystavan vaihtajille tarjottavat tukimuodot

Lue lisää Motivan energianeuvonnasta

Kulutusmittarilla selvität yksittäisen laitteen energiankulutuksen 

Kulutusmittari on helppokäyttöinen apuväline, jolla voit mitata yksittäisten pistotulppaliitännäisten laitteiden sähkönkulutusta. Se on oiva apu paljastamaan kodin energiasyöpöt tai yllättävän sähkönkulutuksen nousun syyt.   

Kulutusmittarin antaman tuloksen perusteella pystyt päättelemään, onko esimerkiksi pakastin tai jääkaappi huollon tai vaihdon tarpeessa. Mittari ei sovellu lieden tai saunan kiukaan kulutuksen mittaamiseen. 

Helppokäyttöisen mittarin saat lainaan veloituksetta KSS Energian neuvonnasta, puh. 05 885 111. Mittareita on lainattavissa myös lähialueen kirjastoissa.

Oman energiankulutuksen tunteminen on avain energiatehokkuuteen

Oman energiankulutuksen tunteminen on avain energiatehokkuuteen

Voit seurata omaa kulutustasi jopa tunnin tarkkuudella KSS Onlinessa. Palvelun avulla voit esimerkiksi katsoa, miten saunan lämmittäminen vaikuttaa energialaskuusi.  Energiankulutusta seuraamalla voi havaita myös mahdolliset kodinkone- tai sähkölaiteviat. Rikkoutunut tai vahingossa päälle unohtunut laite voi aiheuttaa kulutuspiikin.

Tarkista sähkönkulutuksesi KSS Onlinessa
Kuvassa näkyy osittain valkoinen seinäpatteri ja sen valkoinen termostaatti, jossa on luvut yksi, kaksi ja kolme näkyvissä. Termostaattia säätää ihmisen käsi. Taustalla näkyy valkoista seinää ja ikkunalautaa.

Energiansäästö on vaikuttavaa vastuullisuutta

Tiesitkö, että kotitalouksien hiilijalanjäljestä jopa kolmasosa muodostuu asumisen energiankulutuksesta? Siksi energiansäästö on tehokas keino pienentää asumisen ilmasto- ja ympäristövaikutuksia.

1.1.40