Nainen seisoo tuulisella rannalla syksyisessä säässä. Hänellä on musta takki, muhkea oranssi kaulaliina ja pyöreät silmälasit. Hiukset ja kaulaliina liikkuvat tuulen mukana.

Tietoa pörssisähköstä

Katso miten pörssisähkö toimii ja mitkä ovat pörssisähkösopimuksen edut.

Mitä tarkoittaa pörssisähkösopimus?

Pörssisähkösopimuksessa sähkön hinta seuraa pohjoismaisen Nord Pool -sähköpörssin hintaa. Sähkön hinta vaihtelee tunneittain kysynnän ja tarjonnan mukaan. Pörssisähköstä saa eniten hyötyä, mikäli seuraa aktiivisesti tuntihintaa ja ajoittaa omaa sähkönkäyttöään edullisimmille tunneille.

Pörssisähkön plussat ja miinukset

Pörssisähkön plussat ja miinukset

+ Aina ajantasainen hinta.
+ Edullisina tunteina sähkö voi olla todella edullista.
+ Sähkön hinta- ja kulutusseuranta on nykypäivänä vaivatonta.

- Voimakas hintavaihtelu.
- Vaatii aktiivista seuraamista ja joustokykyä.
- Sähköön kuluvaa euromäärä hankala budjetoida etukäteen.

Mikä on sähkön pörssihinta tänään?

Tutki alla olevasta kuvaajasta pörssisähkön hintoja. Voit verrata pörssisähkön hintoja myös viikko-, kuukausi- ja vuositasolla. Hinnat alv. 24 %.

Pörssisähkön hinta

snt/kWh
Päivä
Hinta-asetukset
Selitteet
 • gradient yellow to red

  Pörssisähkön hinta

 • gradient green to blue

  Negatiivinen pörssisähkön hinta

 • gradient red to green

  Hinnan keskiarvo

Nostot

Pörssisähkön sanastoa

Pörssisähkö
Nord Pool -sähköpörssistä hankittavaa markkinahintaista sähköä.

Nord Pool
Pohjoismainen sähköpörssi, jossa sähkön tuottajat ja ostajat käyvät kauppaa. Sähkön pörssihinta muodostuu kysynnän ja tarjonnan mukaan. Suomessa asuvien pörssisähkösopimukset seuraavat Suomen hinta-alueen pörssihintaa.

SPOT-hinta
Sähkön pörssihintaa kutsutaan SPOT-hinnaksi. Se on sähkön todellinen markkinahinta, joka vaihtelee tunneittain kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Marginaali
Sähkönmyyjän määrittämä välityspalkkio. Mitä matalampi marginaali, sitä parempi se on kuluttajalle. Marginaalin vaikutus loppulaskuun on kuitenkin hyvin pieni.

Vanhempi oranssi paitainen mieshenkilö istuu olohuoneessa harmaalla sohvalla ja katsoo papereita ja kannettavaa tietokonetta. Taustalla tummiin pukeutunut henkilö seisoo vaaleassa keittiössä tehden siellä jotain. Pöydällä näkyy tavaroita.

Mistä pörssisähkösopimuksen lasku koostuu?

Pörssisähkösopimuksessa, kuten KSS Tunti, sähkön myyntisopimuksen lasku koostuu

 • SPOT-tuntihinnasta (sähköpörssin määrittämä)

 • marginaalista (sähkönmyyjä)

 • kuukausittaisesta perusmaksusta (sähkönmyyjä)

 • Fingridin volyymimaksusta (Fingrid).

Lisätietoa hinnan muodostumisesta
Keski-ikäinen nainen tutkii harmaata Apple-merkkistä puhelinta. Kuva kohdistettu käsissä olevaan puhelimeen. Naisella lyhyet punaruskeat hiukset ja vaalea pitkähihainen neulepusero. Taustalla näkyy ruskea nahkasohva ja viherkasveja.

Mistä pörssisähkön hintaa voi seurata?

Fingridin Tuntihinta-sovelluksesta löytyy hintatieto tunneittain. Seuraavan päivän hinnat tulevat näkyviin iltapäivällä. KSS Energian asiakkaana pääset tarkastelemaan omaa kulutustasi KSS Online -palvelusta ja oma.datahub.fi-palvelusta. Nord Poolin tuntihintatiedot ovat katsottavissa myös osoitteesta Nordpoolgroup.com.

Kirjaudu KSS Onlineen

Aiheeseen liittyvää

KSS Tunti -sopimus

Haluatko ostaa sähkösi aina ajantasaiseen hintaa? KSS Tunti on toistaiseksi voimassa oleva pörssisähkösopimus, jossa ostat sähkösi tunneittain vaihtuvaan pörssihintaan.

Lähikuva taululle kiinnitetyistä värikkäistä muistilapuista, joihin on kirjoitettu sähkösopimustyyppejä ja sähkösopimusten eroihin liittyviä sanoja, kuten Hintavaihtelu, Tuntiseuranta, Vakaus ja Joustovara.

Sähkösopimusmallit vertailussa

Pörssisoppari, määräaikanen vai hybridi? Kokosimme yhteen erilaisten sähkösopimusmallien erot. Katso hyvät yleisohjeet sähkösopimuksen valintaan.

Perhe retkeilee ulkona syksyisessä maastossa. Puissa ei ole enää lehtiä. Vaalea hiuksinen nainen pitelee sylissään sinipukuista lasta. Taustalla mies pitelee olkapäillään vaaleanpuna pukuista lasta.

Tee sähkösopimus jo tänään

KSS Energian sivustolla on aina ajantasaiset hinnat ja tarjoukset. Myös sähkösopimuksenteko hoituu kätevästi verkossa.

1.1.47