Vihreällä niityllä näkyy violetteja komealupiinin pitkänmallisia kukintoja.

Haitalliset vieraslajit työmaalla

KSS Energian työmailla pyritään ottamaan huomioon, etteivät haitalliset vieraslajit pääse leviämään toimintamme seurauksena. Tälle sivulle on listattu urakoitsijoidemme toimintaohjeet niitä tilanteita varten, kun työmaalla kohdataan haitallisia vieraslajeja.

Urakoitsijan toimintaohjeet haitallisten vieraslajien huomioimiseen työmaalla

  1. Tunnista haitallinen vieraslaji! Apua siihen saat KSS Energian tunnistusoppaasta.

  2. Ilmoita tekemästäsi vieraslajihavainnosta ja merkitse se KSS Energian ilmoituskanavaan.

  3. Suunnittele ajoväylät mahdollisuuksien mukaan saastumattomalle alueelle. Jos se ei ole mahdollista, työskentele ensin puhtaalla alueella ja siirry vasta sen jälkeen saastuneelle alueelle. Puhdista ajoneuvon renkaat tai telat ennen saastumattomalle alueelle siirtymistä.

  4. Puhdista vaatteet, kenkien pohjat ja työvälineet, jos olet liikkunut alueella, jossa on siemenestä leviävää lajia. Vältä turhaa tällaisella alueella liikkumista.

  5. Käsittele haitallisesta vieraslajista saastunut maa-aines hallitusti. Se tulee toimittaa alueen maankäsittelyasemalle, ellei rakennettavalla alueella pystytä hyödyntämään maata säädösten mukaisesti ja varmistamaan, että vieraskasvit eivät pääse leviämään.

Lisätietoa vieraslajeista

Komealupiinin vaaleanpunaisen ja liilan värisiä kukkia, sekä vaaleanvihreä nuppu ja moniosainen vihreä lehti, jonka päällä sadepisaroita.

Haitalliset vieraslajit

Tiesitkö, että haitalliset vieraslajit ovat yksi suurimmista uhkista luonnon monimuotoisuudelle? Jokaisen maanomistajan onkin tärkeä varmistaa, etteivät ne pääse leviämään hallitsemattomasti omilla mailla. Mitään vieraslajia ei myöskään saa päästää karkaamaan omalta pihalta luontoon.

Lue lisää vieraslajeista
Jättipalsamin vaaleanpunaisen eri vivahteita sisältävä suppilomainen kerrostunut kukka sekä sen vaaleanpunaiset sahalaidat sisältävä vaaleanvihreä terälehti.

Vieraslajien torjuntaohjeita

Löytyykö mailtasi vieraslajikasvustoa? Täältä löydät ohjeita sen torjuntaan.

Torjuntaohjeisiin
1.1.44