Poika, äiti, isä ja tytär istuvat hymyillen sohvalla ja käyttävät älylaitteita.

Mistä sähkön laatu muodostuu?

Sähkön tulee olla laadukasta: ei turhia keskeytyksiä eikä valojen välkyntää. Sähkön laatu koostuu jännitteen laadusta ja sähköverkon käyttövarmuudesta, myös käyttämilläsi sähkölaitteilla on vaikutusta sähkön laatuun.  

Nyrkkisäännöksi sopii se, että sähkö on laadukasta, kun se virtaa pistorasiasta tasaisen jatkuvana virtana ja sähkölaitteet toimivat moitteettomasti. 

Sähkön laatu verkkoyhtiön näkökulmasta 

Me KSS Verkolla kiinnitämme paljon huomiota jakamamme sähkön laatuun. Sähkön laatu on kuin mikä tahansa kulutustuote, jolta vaaditaan hyviä ominaisuuksia.  

Suunnittelemme ja rakennamme sähköverkot vahvoiksi. Sähkölinjojen kulkureitit eli johtokadut rakennetaan riittävän leveiksi, jotta maastossa johtokatua ympäröivien puiden oksat eivät pääse osumaan sähkölinjalle häiriöitä aiheuttaen. Johtokatujen kunto tarkastetaan säännöllisesti ja tarvittaessa kulkureittejä raivataan liian lähelle sähkölinjoja kasvaneista puista.

Vaikka teemme kovasti ja suunnitelmallisesti töitä sähkönjakelun keskeytysten välttämiseksi, tiedämme myös, että täysin häiriötön sähkönjakelu ja laadultaan täydellinen jännite eivät ole käytännössä mahdollisia. Joskus peliin puuttuvat korkeimmat voimat. Suurin osa sähkökatkoksista johtuukin luonnonilmiöistä. Ukonilmojen ja salamoinnin lisäksi keskeytyksiä sähkönjakeluun aiheuttavat johdoille kaatuneet puut, myrskyn tuhovoima tai sähkölinjojen joukkoon eksyneet eläimet.  

Automatiikka apuna pitkien sähkökatkojen ehkäisyssä 

Suurin osa verkon vioista, joista pahimmassa tapauksessa syntyy sähkökatkos, aiheutuu äkillisistä, ennalta arvaamattomista tilanteista sähkölinjalla. Kun esimerkiksi oksa lennähtää sähkölangalle, ottaa sähköaseman automatiikka ohjat käsiinsä. Vian sattuessa verkoston automatiikka suorittaa niin sanotun jälleenkytkennän, jolloin sähköt katkeavat ja kytkeytyvät uudelleen päälle. Katkos kestää sekunnista minuuttiin eikä pidempiaikaista sähkökatkoa synny.  

Koska lyhyemmätkin sähkökatkokset voivat aiheuttaa asiakkaille harmia, KSS Verkko testaa jatkuvasti uutta tekniikkaa katkojen minimoimiseksi.  

Vika ei aina ole verkossa 

Ongelmat sähkön laadussa eivät ole aina lähtöisin sähköverkosta. Joskus sähkön laatuongelmat aiheutuvat asiakkaan laitteista ja sähkön käytöstä. Heikkotasoiset sähköjohdot ja omat jatkojohtoviritelmät synnyttävät vaaratilanteita. Rakentaessa tai remontoidessa kannattaa pitää huolta siitä, että kiinteitä pistorasioita tulee riittävästi. 

Yhteystiedot

Lisätietoja sähkön laadusta voit kysyä alla olevalla lomakkeella.
Voit myös soittaa numeroon (05) 885 111 tai laittaa sähköpostia osoitteeseen sahkonlaatu@kssenergia.fi

Sähkön laatu -lomakkeeseen
1.1.44