Nainen pitää kädessään kynttilää  ja suojaa sen liekkiä toisella kädellään, kun taustalla on hämärää ja ikkunalaudalla palaa useita kynttilöitä

Toiminta vikatilanteessa

Jos sähköt katkeavat, toimi näin:

  • Odota 3–5 minuuttia, sillä sähköt voivat palautua jälleen kytkennän avulla, jos vika on ohimenevä.

  • Tarkista omat sulakkeet. Jos sulake on palanut, katkaise virta pääkytkimestä ja vaihda palanut sulake. Jos sulakkeet ovat ehjät, soita vikapäivystysnumeroomme 05 885 1800.

  • Jos koko asuinalueesi on ilman sähköä, odota rauhassa, sillä yleensä olemme jo tietoisia laajasta sähkökatkosta ja korjaustoimenpiteet on käynnistetty.

  • Tarkista KSS Häiriökartalta sähkönjakelun tilanne. Sieltä näet tiedossamme olevat runkoverkon viat ja suunnitellut keskeytykset.

  • Ilmoita viasta välittömästi vikapäivystysnumeroon 05 885 1800, jos tiedät jotain sähkökatkon aiheuttajasta tai vian sijainnin.

  • Sähköjen kytkeytymisen jälkeen tunnista mahdollinen nollavika.

  • Suljettu pakastin ja jääkaappi pysyvät kylmänä paljon pidempään kuin avattu.

  • Älä käytä hissiä.

  • Kuuntele maakunnallista YLE:n radiokanavaa. Radio on hyvä kanava kuunnella tietoa tilanteesta.

  • Muista turvallisuus! Maahan pudonneet sähköjohdot ovat vaarallisia ja niistä pitää pysyä vähintään 20 metrin päässä.

Vikapäivystysnumero: 05 885 1800

Häiriöilmoitukset tekstiviestillä

Liity maksuttomaan häiriöilmoitukset-tekstiviestipalveluun, joka tiedottaa sähköverkkomme vika- ja työkeskeytyksistä.

Saat käyttöpaikallasi tapahtuvista sähkönjakeluhäiriöistä tiedon tekstiviestillä. Samalla saat arvion häiriön kestosta ja halutessasi uuden viestin, kun sähkönjakelu on palautunut normaaliksi. Palvelu kertoo sekä äkillisistä että työkeskeytyksistä.

Voit ottaa maksuttoman palvelun käyttöösi Online-sivuillamme.

Tunnista nollavika – se voi aiheuttaa hengenvaaran

Vaurioituneessa sähköverkossa saattaa esiintyä niin sanottu nollavika, joka voi aiheuttaa hengenvaaran. Tämän vuoksi nollavikaan tulee suhtautua vakavasti.

Nollaviassa nollajohdin katkeaa ja voi pahimmillaan aiheuttaa jännitteen nousun 230 voltista 400 volttiin. Se voi rikkoa kodin sähkölaitteita ja saattaa jopa aiheuttaa sähköiskun vaaran. Vika voi aiheuttaa myös tulipalovaaran, jos sähkövirta yrittää hakea purkautumistietä rakennuksen rakenteista.

Sähköverkon nollavika aiheutuu yleensä pienjänniteverkon riippukierrekaapelien kannatusköyden, eli PEN-johtimen, katkeamisesta puiden kaatuessa sähkölinjalle. PEN-johdin on metallinen kannatusköysi, jonka varassa vaihejohtimet riippuvat pylväiden välillä.

Jos nollavika on sähköverkon puolella, vaarallista kosketusjännitettä rakennuksessa pienentää hyvä maadoitus. Mikäli haluat tarkistaa rakennuksesi maadoituksen, ole yhteydessä sähköurakoitsijaasi.

Nollavian tunnistat näistä merkeistä:

  • Jotkut valot palavat poikkeuksellisen kirkkaasti, tai jotkut normaalia himmeämmin ja valon voimakkuus vaihtelee varsinkin muiden sähkölaitteiden käynnistyessä tai sammuessa.

  • Sähkölaitteet toimivat oudosti, lamppuja saattaa rikkoontua.

  • Saat sähköiskun metallikuorisesta laitteesta.

  • Sähkökeskuksesta kuuluu "särinää" ja pauketta, ja saatat haistaa palaneen käryä.

Mitä teen, jos epäilen nollavikaa?

Jos epäilet nollavikaa, katkaise sähköt sähköpääkytkimestä turvallisuussyistä mahdollisimman nopeasti.

Tämän jälkeen soita KSS Verkon vikapäivystykseen puh. 05 8851 800. Otathan huomioon, että myrskytilanteissa vikapäivystysnumeromme voi ruuhkautua.

Kun katkaiset sähköt, ole varovainen ja käytä esimerkiksi nahkahanskoja, sillä sähkökeskuksen metallinen runko voi olla jännitteinen.

1.1.42