Laadukkaat sähköautojen latausratkaisut avaimet käteen -asennuksella

Tutustu myyntipäällikkö Marja Karvosen haastatteluun, jossa käsitellään sähköauton latauspisteiden tuomista taloyhtiöön.

Suomen Energia-Urakoinnin myyntipäällikkö Marja Karvonen seisoo SEU:n valkoisen pakettiauton edustalla ja katsoo kohti kameraa hymyillen. Taustalla näkyy punatiilinen rakennus ja puita. Vuodenaika on syksy.

KSS Energia -konserniin kuuluva Suomen Energia-Urakointi SEU tarjoaa taloyhtiöihin, koteihin ja yrityksiin luotettavat sähköautoilun energiaratkaisut. SEU suunnittelee ja toimittaa ammattitaidolla niin pienten kuin suurten kohteiden sähköautojen latauspisteet tilaajan tarpeiden mukaan mitoitettuna.

Myyntipäällikkö Marja Karvonen kertoo, että sähköautoilun suosio on kasvanut yllättävällä vauhdilla.

"Tuskin kukaan olisi uskonut, jos joku olisi sanonut vuosikymmenen alussa, vuonna 2020, että vuonna 2023 ensimmäisen puolen vuoden aikana autojen uusrekisteröinneistä jo yli 50 prosenttia on joko lataushybridejä tai täyssähköautoja. Vahvinta sähköautojen yleistyminen on nimenomaan täällä Etelä-Suomessa."

Karvosen mukaan sähköauton latausmahdollisuus taloyhtiössä alkaa olla asunnonostajalle jopa kynnyskysymys.

"Isännöitsijät kertovat minulle, kuinka heiltä koko ajan tiedustellaan latausmahdollisuuksista taloyhtiöissä myynnissä oleviin asuntoihin liittyen. Jos latausmahdollisuutta ei ole, kaupanteko saattaa tyssätä siihen."

Kartoituksella tilannekuva selväksi

Ensimmäinen askel polulla kohti taloyhtiön sähköautojen latausratkaisua on asennettavuuskartoitus. Se on äärimmäisen hyödyllinen instrumentti taloyhtiön päätöksentekoon.

Suomen Energia-Urakoinnin tekemä kartoitus selvittää ensinnäkin sen, millaisen latausratkaisun taloyhtiön tämänhetkiset resurssit mahdollistavat. Samalla kartoitus esittää, mitä toimenpiteitä vaaditaan laajempaan ja tehokkaampaan latausjärjestelmään.

Iso lainausmerkki

Asennettavuuskartoituksen ajatuksena on tarjota taloyhtiön hallitukselle työväline, jonka pohjalta hallitus voi tehdä päätöksiä toteutettavista latausratkaisuista.

Marja Karvonen, SEU

"SEU:n kartoitus on kirjoitettu ymmärrettävällä suomen kielellä, ei sähköinsinöörijargonilla. Tapamme tehdä kartoitus on erilainen kuin monilla muilla toimijoilla", Marja Karvonen sanoo.

"Me katsomme sellaisetkin seikat, joihin ns. etäkartoitukset eivät ota kantaa. Ne eivät huomioi esimerkiksi sulakelähtöjen riittävyyttä ja kaapeleiden kapasiteettia. Yleisin taloyhtiöille eteen tuleva ikävä yllätys onkin juuri se, että kaapelit eivät olekaan tarpeeksi ”paksut”.

Yksivaihekaapelista ei saa ulos kolmivaiheen virtaa 11 kWh tai 22 kWh lataukseen.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Sähköautojen lataamista miettiessään taloyhtiön kannattaa panostaa selkeisiin tavoitteisiin ja tarjouspyynnön suunnittelemiseen sellaiseksi, että saapuneet tarjoukset olisivat mahdollisimman yhteismitallisia ja vertailukelpoisia.

"Jos tarjouksessa pyydetään varsin ylimalkaisesti tyyliin ”saisimmeko tarjouksen 20 auton parkkipaikan latausinfran tekemisestä”, saa taloyhtiö urakoitsijoilta vastauksia, joita sen on hyvin vaikea vertailla keskenään", Karvonen korostaa.

"Suosittelemme lämpimästi, että taloyhtiö tekee tai teettää selkeän suunnitelman esimerkiksi keskinopean 11–22 kWh latauksen toteuttamisesta"

Iso lainausmerkki

Suunnitteluvaiheessa käydään läpi, mikä taloyhtiön kannalta on järkevintä ja kustannustehokkainta myös pitkällä aikavälillä.

Marja Karvonen, SEU

"Suunnitelma on joka tapauksessa oltava viimeistään siinä vaiheessa, kun ryhdytään tekemään isompia sähkömuutoksia. Suunnittelu säästää aikaa, vaivaa ja rahaa. Kun sähköautojen latauksen ja latausinfran asiantuntijataho laatii suunnitelman yhdessä taloyhtiön kanssa, saadaan aikaan optimaalinen ratkaisu."

Luotettava, vahva toimija

Suomen Energia-Urakointi on erikoistunut taloyhtiöiden ja julkisten kiinteistöiden sähköautojen latauspisteiden urakointiin pääkaupunkiseudulla. Yksi SEU:n vahvuuksista on sen taustalla oleva julkinen omistajataho: SEU on osa KSS Energia -konsernia, joka puolestaan on Kouvolan kaupungin sataprosenttisesti omistama.

"Me olemme vakavarainen, luotettava tekijä", toteaa Marja Karvonen.

"SEU tarjoaa kokonaisvaltaisen avaimet käteen -paketin asennettavuuskartoituksesta laitteiden käyttöopastukseen saakka. Meidän ei esimerkiksi tarvitse hankkia sähkösuunnitelmia ulkopuolisilta, sillä meillä on erikoisammattilaiset siihenkin työhön talon sisällä."

Iso lainausmerkki

Meiltä saa ylimääräisen takuuvuoden asennukselle, koska toimitamme kaikki ratkaisut itse, emmekä teetä niitä aliurakoitsijoilla.

Marja Karvonen, SEU

Luotettavuuteen liittyy myös tavoitettavuus. SEU:n ammattilaiset saa kiinni myös sen jälkeen, kun projekti on valmis.

"Meillä on aina asiakkaille nimettynä tietyt vastuuhenkilöt, joten asiakas tietää aina, kenen puoleen kääntyä missäkin asiassa, eikä asioita tarvitse aina selittää uusille ihmisille. Jokaiselle projektille nimeämme aina projektipäällikön, joka vastaa kokonaisuudesta."

Kerralla kuntoon pidemmäksi aikaa

Ennen latausratkaisun hankintaa taloyhtiössä kannattaa selvittää, millaisia autonhankinta-aikeita asukkailla on. SEU voi auttaa selvitystyössä.

Kokemukset osoittavat, että taloyhtiön kannattaa harkita useamman latauspisteen tekemistä kerralla, vaikka tarve olisi vielä vähäinen. Latausvalmiuden tekeminen nimittäin aiheuttaa usein ketjureaktion, jossa asukkaat hankkivat sähköautoja oletettua enemmän, kun niitä kerran pääsee omassa pihassa lataamaan.

"Latausmahdollisuuden olemassaolo madaltaa kynnystä sähköauton hankinnalle. Olemme panneet merkille, että latausinfran rakentaminen kohteeseen poikii monesti lisätilauksia myöhemmin, vaikka edullisempaa olisi ollut rakentaa yhdellä kertaa riittävä mitoitus."

Merkkiriippumaton laitetoimittaja

Iso plussa Suomen Energia-Urakoinnin valinnan puolesta on sekin, että yhtiö ei ole sitoutunut mihinkään tiettyihin laitetoimittajiin tai tuotemerkkeihin, vaan asiakkaalle voidaan räätälöidä aina tämän tarpeita parhaiten vastaava ratkaisu.

"Meillä on vapaus valita yhdessä taloyhtiön kanssa juuri heidän ympäristöönsä sopiva laitteisto", huomauttaa Marja Karvonen.

"Myös sähkönkulutuksen laskutuspalvelun tarjoajaksi voimme suositella useita luotettavia vaihtoehtoja, joista taloyhtiö voi valita itselleen sopivimman."

Teksti: Pasi Liimatta
Artikkeli on julkaistu alun perin Helsingin Rakennusmaailma -lehdessä (4-2023) ja
Yritysmaailma-sivustolla.

Millainen sähköauton latausratkaisu olisi omiaan sinun taloyhtiöösi?

Sähköauton latausratkaisut

1.1.47