Uudesta suurteholatausasemasta lisää elinvoimaa Kouvolan keskustaan

Kouvolan Välikadulla otetaan perjantaina 14.6.2024 käyttöön keskusta-alueen ensimmäinen sähköautojen suurteholatausta tarjoava latauspiste. Julkinen KSSe-latauspiste palvelee sekä keskustan liikkeissä asioivia kuin paikallista taksiliikennettä.

Sähköinen liikenne ry:n julkaiseman tilaston mukaan Suomen sähköautokanta kasvoi 3/2023–3/2024 välisenä aikana 43 %. Sähköautoja on liikenteessä jo lähes 235 000, mikä on noin 8,5 % koko Suomen autokannasta. Kymenlaaksossa sähköautojen osuus autokannasta on vielä toistaiseksi hieman valtakunnallista keskiarvoa matalampi, 5,5 %.

Kouvolan keskustan ensimmäinen suurteholatausta tarjoava latauspiste kuuluu KSSe-latauspisteverkostoon. Projektista vastannut KSS Energian tuotepäällikkö Mikko Suhonen kertoo Välikadun ja Käsityöläiskadun kulmaan sijoittuvan suurteholatauspisteen sisältävän latauspistokkeet kuudelle autolle.

"Jokainen latauspistoke tarjoaa jopa 250 kilowatin lataustehon riippuen auton ominaisuuksista, akun varaustasosta sekä samanaikaisista lataustapahtumista. Kyseessä on julkinen latauspiste, joka palvelee sekä Kouvolan keskustassa asioivia henkilöautoilijoita että taksiautoilijoita."

Sähköautojen suosio näkyy myös Suomen latauspisteverkoston kasvussa. Sähköinen liikenne ry:n tilastojen mukaan yhtä suurteholatauspistettä kohden on 30 täyssähköautoa (3/2024), kun vastaava luku vielä kaksi vuotta sitten oli 36 (3/2022). Lukumääräisesti kasvu on lähes 2 300 latauspistettä.

Idea Välikadun suurteholatauspisteestä lähti sähköautoilun ja vihreän taksiliikenteen nimiin vannovalta Kouvolan Taksiautoilijat ry:n puheenjohtaja Marko Häkkiseltä. Hän lähti viemään ajatusta eteenpäin KSS Energian kanssa. Hankkeelle saatu Energiaviraston liikenteen infratuki mahdollisti toteutuksen.

Marko Häkkinen iloitsee suurteholatauspisteen avautumisesta niin ammattiautoilijana kuin kouvolalaisena.

"Paikallisesti tämä on iso juttu keskustan palveluiden ja houkuttelevuuden kannalta. Sähköautojen yleistyessä tehokas lataus rinnastautuu kuluttajan näkökulmasta hyviin pysäköintimahdollisuuksiin. Se on yksi asioinnin kriteeri ja houkutin."

"Sähkötaksia ajavalle keskustan suurteholaturit merkitsevät arjen helpottumista. Välikadun suurteholatauspisteellä 15 minuutin taukohetki kerryttää jo 200 lisäajokilometriä", toteaa 1,5 vuotta täyssähkötaksia ajanut Häkkinen.

Kutsu Kouvolan keskustan suurteholatausaseman avajaisiin pe 14.6.2024 klo 11–12

  • Sijainti: Välikadun ja Käsityöläiskadun kulma, Kouvola.

  • Esittelyssä uusi KSSe-suurteholatauspiste.

  • Nähtävillä täyssähköautoja paikallisista autoliikkeistä: Nelipyörä, Auto-Suni, Autosalpa ja Hedin Automotive.

  • Paikalla KSS Energian latausratkaisuiden ammattilaisia sekä Kouvolan Taksiautoilijat ry:n edustajat.

Lisätiedot:

  • Mikko Suhonen, energiaratkaisuiden tuotepäällikkö, KSS Energia Oy: +358 46 878 7801

  • Marko Häkkinen, puheenjohtaja, Kouvolan Taksiautoilijat ry: +358 400 558 631

KSSe-latauspisteet ja -palvelu: www.kssenergia.fi/kotiin/ksse

1.1.44