Kari Pasi eläkkeelle 46 työvuoden jälkeen

Eläkepäivien viettoon siirtynyt verkostoasentaja Kari Pasi on tehnyt KSS Energia -konsernissa mittavan 46 vuoden työuran. Pitovoimana ovat olleet niin hyvä työyhteisö kuin monipuoliset tehtävät. Kari itse kuvaa, että hänellä on aina ollut ”Firman parhaat työt”.

Kari tuli taloon kesäkuussa 1977 Valkealan verkkopiirin. Sähkölaitosasentajalinjalta Kouvolan ammattikoulusta samana vuonna valmistuneella miehellä oli sovittuna työpaikka kesän ajalle. Hyvillä näytöillä oli mahdollisuus työn jatkumiseen.

"Kyllä jännitti, kun kesän jälkeen lähdettiin tekemään työsopimusta silloisen toimitusjohtajan Pentti Roukan toimistoon Kouvolan keskustaan. Työnjohtaja piti viimeiseen asti jännityksessä, että tuleeko sopimusta vai ei. No tulihan se, tosin ensin tuli vastata Roukan piipunsavun täyttämässä huoneessa muutamaan tiukkaan kysymykseen", Kari muistelee nauraen.

Työvuosia talossa kertyi liki puolen vuosisadan verran. Nykyinen toimitusjohtaja Marko Riipinen on konsernin viides toimitusjohtaja, Kari on työskennellyt heistä jokaisen alaisuudessa. Varusmiespalvelus toi vuosien 1979–1980 vaihteessa pienen tauon työelämään, mutta sieltä mukaan tarttunut rekkakortti antoi oman mausteensa työuralle.

"Rekkakortti avasi tien niin sanottujen isojen autojen rattiin. Siitä se pylväshomma kohdallani oikeastaan lähti, sillä pystyin itse kuljettamaan pylväät asennuspaikalle. Verkon rakentamisen, kunnossapidon ja viankorjauksen lisäksi olen toiminut mittaroinnin ja liittymien puolella."

Iso lainausmerkki

Ei niin pientä työtä, etteikö sitä voisi tehdä hyvin.

Kari Pasi

Kari kertoo yllä olevan lausahduksen toimineen työnteon ohjenuorana.

"Olen aina sanonut, että minulla on firman parhaimmat työt. On ollut rikkaus, että työ on ollut näin monipuolista. Aina on ollut tarjolla sopivaa haastetta ja uutta mielenkiintoa. Toki on pitänyt myös uskaltaa kokeilla uutta. Siihen kannustan muitakin."

Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

Sähköverkko kulkee kirjaimellisesti maalla, merellä ja ilmassa – nykypäivänä yhä useammin maan alla. Kouvolan seudun maastot, verkot ja ihmiset ovat tulleet vuosien saatossa tutuksi.

Iso lainausmerkki

Joku vuosi sitten huomasin purkavani itse rakentamiani linjoja uusien tieltä.

Kari Pasi

Moni asia on Karin mukaan muuttunut vuosien varrella, mutta kaksi on ylitse muiden: digiloikka ja työvarusteet. Seuraava pilke silmäkulmassa kerrottu esimerkki konkretisoi muutoksen.

"Sain pariinkin otteeseen tehtäväksi käydä etsimässä Marjoniemen terveyskeskuksen purkutyömaalta kiinteistöön jäänyttä sähkömittaria ”Kokeile nyt vielä” -sanojen saattelemana. Tehtävän mahdottomuus konkretisoitui kysyjälle silmänräpäyksessä, kun välitin hänelle työpuhelimella kuvan kohteesta."

Verkostoasentajana luonnon tekoset kohtaa aitiopaikalta. Erityisesti vuoden 2010 Asta- ja Veera-myrskyt ovat jääneet tuhovoimaltaan mieleen.

Iso lainausmerkki

Viimeinen päivystysvuoro oli heinäkuussa 2023, joten valmiina on oltu liki neljäkymmentä vuotta.

Pitkän linjan luottamusmies

Kari Pasi on ollut päivätyönsä ohessa aktiivinen yhteisten asioiden edistäjä. Valkealan verkkopiirissä hän nousi jo ensimmäisinä työvuosinaan varaluottamusmieheksi. Verkkopiirien yhdistämisen jälkeen matka jatkui pääluottamusmieheksi ja KSS Energian hallintoneuvoston jäseneksi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi Kari Pasille Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin vuonna 2016. Tunnustus myönnetään ansioista oman ammattialan ja yhteiskunnan hyväksi tehdystä työstä.

KSS Energia -konsernin Kari toteaa olleen hyvä ja luotettava työnantaja.

"Erityisen kiitollinen olen siitä, että töitä on saanut tehdä tällaisessa työporukassa kuin KSS Energialla on. Työkaveriin on voinut aina luottaa tiukassakin tilanteessa. Haluakin kiittää sekä KSS Energiaa että työkavereita yhteisistä vuosista."

Kaikella on aikansa ja nyt Kouvolassa ikänsä asunut Kari suunnittelee päivien täyttyvän jatkossa liikunnasta, autourheilun seuraamisesta ja omakotitalon askareista. Luottamustoimi seurakuntaneuvostossa vie oman aikansa. Eläkkeelle jäämisessä mietityttää oikeastaan vain yksi asia. Verkostoasentajan luottoautossa, vuoden 1995 punaisessa maastokuorma-autossa, on mittarissa 297 000 kilometriä.

"Ihan en 300 000 saanut ajettua täyteen. Tosin työkaverit uhkasivat, että laittavat auton minulle vielä eläkepäiville ajoon."

Punainen maastokuorma-auto aurinkoisena talvipäivänä. Maastokuorma-auton kyydissä lumisia sähköpylväitä, taustalla näkyy havu- ja koivumetsää.

KSS Energia kiittää Kari Pasia yhteisistä työvuosista ja toivottaa luottomiehelleen leppoisia eläkepäiviä!

Lue KSS Energialaisten uratarinoita

Potretti kuva naisesta joka seisoo ulkona. Naisella on ruskeat hiukset ja ruskea takki. Nainen hymyilee kohti kameraa. Taustaa on sumennettu.

Uratarina: Pihla, myyntipäällikkö

Aloittaessani opinnot ammattikorkeakoulussa oli selvää, että haen töihin joko finanssi- tai energia-alalle. Duunitorista huomasin keväällä 2019, että KSS Energia haki kesätyöntekijöitä myyntitehtäviin.

Vaalea- ja kiharahiuksinen nainen tummissa silmälaseissa seisoo koivumetsää esittävän tapetin edessä ja katsoo suoraan eteenpäin. Hänellä on päällä valkoinen paita, jossa on läpikuultavat hihat ja mustat housut. Naisen kädet on ristitty eteen ja kädessä on tumma rannekello.

Uratarina: Oona, salkunhoitaja

Aika pian valmistumiseni jälkeen tuli hakuun salkunhoitajan paikka KSS Energialla. Kyselin vanhoilta työkavereilta tietoa työtehtävästä ja sen sisällöstä. Tehtävä kuulosti mielenkiintoiselta ja minulle sopivalta, joten hain työtehtävää.

Potrettikuva miehestä. Miehellä on musta puvuntakki ja kauluspaita. Hänellä on lyhyet hiukset ja mustat kulmikkaat silmälasit.

Uratarina: Kai, teknisten palveluiden johtaja

Vastuualueeseeni kuuluu sähköverkon käyttö, konsernin tekninen asiakaspalvelu sekä tuotekehitys. Vastaan yhdessä tiimini kanssa siitä, että sähkönjakelun häiriöt olisivat mahdollisimman lyhyitä sähkönkäyttäjille.

Nainen tekee käsistä sydämen ulkona talvella. Hänellä on kädessä oranssit lapaset ja kaulassa oranssi kaulaliina. Naisella on päässä musta pipo ja päällä musta toppatakki. Hänellä on mustat silmälasit ja hymyilevät punaiset huulet. Taustalla näkyy lunta ja puita sekä jäähalli.

Uratarina: Virve, myyntineuvottelija

Olen tullut KSS Energialle äitiysloman sijaiseksi asiakaspalveluun 1994, ja tällä tiellä olen edelleen. Työvuosia on kertynyt muutama ja olen viihtynyt erittäin hyvin. Asiakaspalvelu on aina kuulunut työnkuvaani tavalla tai toisella, on se sitten tapahtunut kasvokkain, puhelimitse tai kirjallisesti.

Nainen katsoo kohti kameraa. Hänellä on tummat hiukset ja siniset silmät. Päällä on pilkullinen sininen pusero. Aurinko paistaa ja taustalla näkyy jalkapallo stadionin penkkejä.

Uratarina: Riikka, sisältöasiantuntija

Markkinoinnin ja viestinnän tekijälle KSS Energia on mielenkiintoinen työpaikka, jossa saa tehdä monipuolisesti töitä energia-alan asioiden parissa. Pääsen työskentelemään isojen konsernitason aiheiden, kuten vastuullisuuden parissa, mutta toisaalta ideoimaan kampanjakonsepteja ja viestintää lähelle asiakkaiden arkea.

Nainen istuu ulkona talvisessa säässä. Taustalla näkyy puunrunkoja ja lunta. Naisella on vaalea talvitakki, kaulahuivi ja valkoinen pipo. Hiukset on kiharrettu. Nainen hymyilee.

Uratarina: Aurora, digimarkkinoinnin asiantuntija

Minulle KSS Energia on tarjonnut paikan kehittyä ja oppia markkinoinnin ammattilaiseksi. Tulin taloon jo opiskeluaikana, kun tuttavani suositteli KSS Energiaa työpaikkana. Pidän siitä, että digitaalisen markkinoinnin asiantuntijan roolissa saan tehdä läheistä yhteistyötä konsernin eri liiketoimintojen kanssa, tytäryhtiöt mukaan lukien.

Uratarina: Toni, HRM asiantuntija

Perheenjäseneni vinkkauksesta päädyin hakemaan keväällä 2019 KSS Energialle kesätöihin myyntitehtäviin. En ollut ennen tätä kovin tietoinen energia-alasta tai KSS Energiasta, mutta mielenkiintoni heräsi, kun tutustuin tarkemmin KSS Energiaan yrityksenä. Myöhemmin olen siirtynyt myyntitehtävistä HRM-asiantuntijaksi.

Henkilö suojavarusteissaan on kiivennyt keskijännitelinjan sähköpylvääseen ja näyttää sieltä peukaloa alaspäin.

Uratarina: Ville, verkostoasentaja

Ensikosketukseni KSS Rakennuksen haalareihin oli 2005 työharjoittelun merkeissä. Sillä tiellä ollaan edelleen! Toimin verkostoasentajana KSS Rakennuksella, joka on KSS Energian tytäryhtiö. Vakituisena työntekijänä olen ollut vuodesta 2009.

1.1.44