Sähkölinjaa peltomaisemassa usvaisessa auringonlaskussa.

Sähkön siirtotuotteen valinta kiinteistöön

Mikä siirtotuote on sopivin juuri sinulle?

Sähkön verkkopalvelumaksuhinnasto perustuu seuraaviin mittaustapoihin: yleissähköön, kausisähköön, aikasähköön ja tehosähköön. Kaksiaikaisissa mittaustavoissa yöohjaus on päällä vuoden jokaisena päivänä klo 22–07.

Sähkön siirtotuote eli mittaustapa valitaan kiinteistössä käytettävän energiamäärän ja käyttöajan mukaan. Valintaan vaikuttaa esimerkiksi kiinteistön lämmitysmuoto. Mittaustavan valinta tehdään useimmiten jo sähköliittymän tilauksen yhteydessä. Siirtotuotteen vaihtaminen on muuton yhteydessä maksuton. Muussa tapauksessa muutoksesta laskutetaan KSS Energian palvelumaksuhinnaston mukainen maksu.

Mittarin kiinteistöön asentaa ja sitä ylläpitää oma verkkoyhtiösi.

Mies ja nainen istuvat vierekkäin pienen punaisen mökin portaalla.

Yleissähkö

Yleissähkö ei erottele sähkön käyttöä vuoden tai vuorokauden ajan perusteella. Se sopii tasaiseen ympärivuotiseen sähkönkäyttöön. Yleissähkössä on yksi ja sama energiahinta ympäri vuorokauden. Yleissähkö on tarkoitettu kohteisiin, joissa sähkönkäyttö on vähäistä tai ajoittuu pääosin päiväajalle.

Yleissähkö soveltuu mittaustavaksi, kun sähkönkulutus on alle 12 000 kilowattituntia vuodessa: esimerkiksi vapaa-ajanasuntoihin, pienyrityksiin, kerros- ja rivitaloasuntoihin sekä omakotitaloihin, joiden lämmitys ja käyttövesi hoidetaan muulla kuin sähköllä (esimerkiksi kaukolämmöllä tai öljyllä).

Kaksi lasta istuu keltaisella sänkipellolla suuren pyöreän heinäpaalin päällä. Pelolla on myös toinen samanlainen heinäpaali kauempana, sekä kaksi lasten vihreää ja traktoria, joissa on keltaiset penkit. Taustalla näkyy peltoa, aurinkoista vaaleaa taivasta ja ladon katto.

Kausisähkö

Kausisähkö jakaa sähkön käytön talviarkipäivän ja muun ajan kulutukseen. Kausisähkössä on kaksi energiahintaa: talviarkipäivän hinta ja muun ajan hinta. Kausisähköä käytetään mittaustapana kohteissa, joissa pystytään hyödyntämään edullisempaa kesäajan sähköä ja rajoittamaan sähkön käyttöä talvella arkipäivisin.

  • Talviarkipäivä: 1.11.–31.3. ma–la klo 7.00–22.00

  • Muu aika: 1.11.–31.3. ma–la klo 22.00–7.00, su klo 0.00–24.00
    1.4.–31.10. ma–su klo 0.00–24.00

Kausisähkö sopii esimerkiksi sähkölämmittäjille, joilla on yöaikaista varaavaa sähkölämmitystä tai lisälämmönlähteenä takka tai leivinuuni. Mittaustapa soveltuu myös maatiloille, joissa sähkönkulutus on runsaampaa myös kesäaikaan. Energianhinta on edullisempaa yöaikaan, sunnuntaisin sekä huhtikuun alusta lokakuun loppuun.

Aikasähkö

Aikasähkö on paremmin tunnettu nimellä yösähkö. Sähkön käyttö jaetaan päivä- ja yöaikaan. Aikasähkö sopii varaaviin järjestelmiin, joissa sähkönkäyttöä voidaan ohjata yöaikaan. Aikasähkössä on kaksi energiahintaa: päiväajan hinta ja edullisempi yöajan hinta.

  • Päivä: 1.1.–31.12. ma–su klo 7.00–22.00, ei sovelleta kesäaikaan siirtymistä

  • Yö: 1.1.–31.12. ma–su klo 22.00–7.00, ei sovelleta kesäaikaan siirtymistä

Mittaustapaa käytetään pääasiassa kohteissa, joissa on suora sähkölämmitys eikä päiväaikaista lämmitystä ole mahdollisuutta korvata muulla tavoin, esimerkiksi varata lämpöä lattiaan tai muureihin.

Tehosähkö

Tehosähköä edellytetään kaikilta isommilta yrityksiltä. Sähkön käyttö mitataan ja rekisteröidään tunneittain. Tehosähkö soveltuu kohteisiin, joissa pääsulakkeet ovat suuremmat kuin 3x63 A ja sähkönkäyttö on suurta. Tehomittaus on pakollinen kohteissa, joiden laskutussulakekoko on suurempi kuin
3x100 A.

Tehosähkössä on kaksi energianhintaa: talviarkipäivän hinta ja muun ajan hinta. Lisäksi tehosähkössä on tehomaksu ja loissähkömaksu, joiden laskutuksen perusteena oleva pätötehohuippu määräytyy 12 viimeisen kuukauden aikana mitattujen kahden suurimman kuukausittaisen tuntikeskitehon keskiarvon mukaan. Talviarkipäivien tehoista huomioidaan 100 prosenttia ja muulta ajalta 50 prosenttia.

1.1.40