Ilta-aurinko heijastuu punatiilisen talon punaisella tiilikatolla olevista aurinkopaneeleista. Talon katossa on tumma kattoikkuna ja talossa on valkoiset ikkunapielet. Taustalla näkyy auringon punaiseksi värjäämä taivas ja toinen tumman värinen talo.

Pientuotanto

Aurinkosähköstä omaa pientuotantoa

Mitä pientuotanto tarkoittaa?

Pientuotannolla (myös mikrotuotanto sanaa käytetään) tarkoitetaan kiinteistön sähköverkkoon liitettyä sähköntuotantolaitteistoa, kuten aurinkopaneeliryhmää tai tuulivoimalaa, jonka yhteisteho on enintään 100 kVA. Pientuotannolle on tyypillistä, että tuotettu sähkö kulutetaan kodin omissa sähkölaitteissa tai sähkölämmityksessä. Jos sähköntuotanto ylittää kulutuksen, ylijäämätuotanto siirtyy sähköverkkoon. Ylijäämätuotannon ostaa pääsääntöisesti asiakkaan sähkönmyyjä. Asian voit varmistaa omalta sähkönmyyjältäsi.

Turvallisuus ennen kaikkea

Aurinkosähkön suosio kasvaa vauhdilla Suomessa, KSS Verkon alueella verkkoon kytkettyjen järjestelmien määrä tuplaantuu vuosittain. Jakeluverkonhaltijan tehtävänä on vastata sähköverkon turvallisuudesta, sähkön laadusta ja häiriöttömyydestä kaikissa olosuhteissa. Sen vuoksi myös aurinkosähkön tuottaja joutuu huomioimaan sähköturvallisuuden ennen asennusta.

Isä, äiti ja pieni lapsi tutkivat maahan asennettuja aurinkopaneeleita.

Tunnin sisäinen netotus

1.1.2021 voimaantullut asetusmuutos mahdollistaa, että jakeluverkkoyhtiö voi tehdä mittaustietojärjestelmässään ns. tunnin sisäisen netotuksen asiakkaalle, jolla on pientuotantoa. Netotuksessa saman käyttötunnin aikana kulutetusta sähköstä vähennetään saman tunnin aikana syntynyt pientuotanto.

Lue lisää tuntinetotuksesta

Tuotantolaitteiston kytkemiseen sähköverkkoon tarvitaan lupa

Tuotantolaitteiston saa kytkeä sähköverkkoon KSS Verkon luvalla. Ennen kytkentää aurinkosähköjärjestelmän asentavan sähköurakoitsijasi on täytettävä pientuotannon yleistietolomake tuotannon osalta hyväksyttäväksi.
Pientuotannon yleistietolomakkeen voi täyttää myös aurinkosähköjärjestelmän myyjä tai sinä itse.

Standardit ja vaatimukset

Pientuotantolaitteistojen tulee täyttää alla olevissa liitetiedostoissa sekä standardeissa kirjatut vaatimukset. Lisäksi liitettävien tuotantolaitteistojen ja sähkövarastojen tulee täyttää Fingridin kulloinkin asettamat järjestelmätekniset vaatimukset (VJV ja SJV).

Energiateollisuuden ohjeistuksen mukaisesti taajuuden muutosnopeuden tunnistavaa suojalaitetta saa käyttää vain alle 50 kW voimalaitoksen suojauksessa. Mikäli tuotantolaitteesi on yli 50kW, varmistathan asian laitetoimittajaltasi. Yli 50 kW laitoksista asiakkaan sähköurakoitsijan tulee toimittaa pientuotannon yleistietolomakkeen lisäksi myös standardit sekä vaatimukset täyttävä käyttöönottotarkastuspöytäkirja sekä tuotantolaitoksen suojausasettelut.

Lisätietoja pientuotannosta saat näistä liitetiedostoista:

Toimi näin pientuotannon verkkoon liittämisen osalta:

  1. Ota yhteyttä ajoissa! Mikäli suunnittelemasi laitteiston koko ylittää 6 kVA, niin varmistathan jo suunnitteluvaiheessa, että laitteisto on liitettävissä sähköverkkoon.

  2. Tarvittaessa opastamme, miten sinun tulee toimia verkkoon liittämisen osalta ja varmistamme samalla mittauksen soveltuvuuden kohteessasi. Voit ottaa meihin yhteyttä Pientuotannon yhteydenottolomakkeella, johon löytyy linkki alta.

  3. Pyydä sähköurakoitsijaasi lähettämään tuotantolaitteiston tiedot KSS Verkolle pientuotannon yleistietolomakkeella.

  4. Kun olemme varmistaneet laitteistosi liitettävyyden sähköverkkoon, annamme laitteistolle kytkentäluvan. Tarvittaessa käymme vaihtamassa sähkömittarin, jos nykyinen mittari ei mahdollista sähköverkkoon annon mittaamista. Mittarinvaihto on maksuton.

  5. Ota yhteyttä sähkönmyyjääsi ja tee ostosopimus ylijäämäsähkön myymisestä. Tarvittaessa löydät pientuotettua sähköä ostavat yhtiöt Energiaviraston Sähkönhinta.fi -palvelusta. Toimitamme tuotannon käyttöpaikkatunnuksen sähkönmyyjällesi.

  6. Lähetämme sinulle tuotannon siirtosopimuksesta vahvistuksen. Pientuotannon siirtomaksun suuruuden löydät hinnastosta. Kun sopimus sähkönmyyntiyhtiön ja KSS Verkon kanssa on voimassa, pääset seuraamaan jakeluverkkoon siirtämäsi ylijäämäsähkön määrää KSS Online -palvelun kulutusraportoinnista.

  7. Kaikissa pientuotantoon liittyvissä kysymyksissä voit ottaa yhteyttä alta löytyvän yhteydenottolomakkeen kautta.

1.1.42