10 tapaa säästää energiaa heti

Oman sähkönkulutuksen seuraaminen on energiansäästön tärkein askel. Kulutuksen vähentäminen näkyy suoraan sähkölaskun loppusummassa.  

Poika, äiti, isä ja tytär istuvat hymyillen sohvalla ja käyttävät älylaitteita.

Miten kodin sähkönkulutusta voi pienentää? Kokosimme yleisimmät vinkit oman sähkönkäytön nopeaan vähentämiseen. 

10 tapaa säästää energiaa heti, ilman muutoksia arjen mukavuuteen

  1. Laske huonelämpötiloja, suosituslämpö oleskelutiloissa 20-21 °C, makuuhuoneessa 18-20 °C, kylpyhuoneessa 22-23 °C ja varastossa 12 °C.

  2. Lyhennä suihkuaikaa ja hanki vettä säästävät suihkupäät.

  3. Sulje suihkutilan ovet, jotta lattialämmitys kohdistuu oikean tilan lämmittämiseen.

  4. Sammuta valot ja elektroniikkalaitteet, kun ne eivät ole aktiivisessa käytössä. Lepotilakin vie sähköä!

  5. Pese täysiä koneellisia ja valitse mahdollisuuksien mukaan alemmat lämpötilat.

  6. Pidä sauna päällä vain tarvittava aika – löylyihin heti sopivan lämmön tullen ja kiuas sammuksiin viimeisten löylyjen yhteydessä.

  7. Laita kerralla isompi satsi ruokaa, hyödynnä myös uunin alku- ja jälkilämpö.

  8. Hanki valaisimiin energiatehokkaat ledilamput.

  9. Hyödynnä apuvälineitä: ajastimia, termostaatteja ja jatkojohtoja.

  10. Puhdista ja huolla kodinkoneita säännöllisesti. Esimerkiksi pakastimeen kertynyt jääkerros lisää laitteen sähkönkulutusta jopa kymmeniä prosentteja.

Sähköä tuntihinnalla ostava metsästää vuorokauden edullisia tunteja 

Kyvystä vähentää sähkönkulutusta hyötyvät kaikki, mutta erityisesti sähköä tuntihinnalla ostavat. Pörssisähköasiakkaan tai käyttövaikutuksen sisältävän sopimuksen omaavien kohdalla puhutaan kulutusjoustosta: Oman sähkönkulutuksen fiksu ajoittaminen vaikuttaa suoraan sähköstä maksettavaan hintaan.  

Pörssisähkön tuntihinnoissa voidaan nähdä ajoittain isojakin hintapiikkejä. Esimerkiksi keskiviikkona 8.5.2024 sähkön tuntihinta vaihteli vuorokauden aikana 3,03 snt/kWh:n ja 37,02 snt/kWh:n välillä. On helppo ymmärtää, että ajoittamalla omaa sähkönkäyttöä vuorokauden edullisimmille tunneille ja minimoimalla sähkönkäytön kalliimmilla tunneilla, voi säästää sievoisen summan.  

Automaatio on pörssisähköasiakkaan paras kaveri. Mikäli pihastasi löytyy esimerkiksi ladattava sähköauto, lue lisää euroja säästävästä älykkäästä latauksesta. KSS Energian asiakkaana saat Synergin palvelun käyttöösi etuhintaan! 

Seuraa omaa energiankulutusta ja sähkön pörssihintoja helposti Muutakin®-sovelluksella

Muutakin®-sovellus muotoilee tiedot omasta sähkön kulutuksesta helposti hahmotettavaan muotoon. Se antaa myös vinkkejä tulevien päivien kulutuksen suunnitteluun ja tarjoaa pörssisähkön tuntihinnat seurattavaksi. Muutakin-sovellus sopii ihan jokaisen sähköyhtiön asiakkaalle.

Tutustu ja lataa Muutakin®-sovellus!

Aloita tästä

1.1.44