Valkealan biolämpölaitoksen avajaisissa vieraili lähes 200 kaukolämmöstä kiinnostunutta

Kouvolan Valkealassa sijaitsevan biolämpölaitoksen avajaisia vietettiin avoimen yleisötilaisuuden kera tiistaina 13.2.2024.

Joukko ihmisiä seisoo huomioliivein, kypärin ja talvivaattein varustettuna biolämpölaitoksen edustalla. Takana näkyy avoinna oleva hakesiilo, jonka sisääntulon edustalla on työmaa-aita.

”Mahtavaa, tämä on hieno juttu!”, kuului ensimmäisten paikalle saapuneiden vieraiden joukosta. KSS Lämmön Valkealassa sijaitsevan biolämpölaitoksen avajaisia vietettiin tiistai-iltapäivänä avoimen yleisötilaisuuden kera. Paikalla vieraili lähemmäs 200 kaukolämmöstä kiinnostunutta.

Avajaistapahtuman täytti iloinen puheensorina ja innostus päästä kurkistamaan biolämpölaitoksen sisään. Myös hernerokka ja lämmin mehu maistuivat pakkassäässä, kaikki laskiaispullatkin katosivat parempiin suihin.

Tilaisuuden avasi KSS Lämmön toimitusjohtaja Mikko Lampinen, jonka jälkeen Kouvolan toimitilajohtaja Katja Ahola toi kaupungin tervehdyksen tilaisuuteen. Molemmat korostivat puheissaan Valkealan biolämpölaitoksen roolia alueellisena mahdollistajana.

Vihreään talvitakkiin pukeutunut mies pitää puhetta biolämpölaitoksen edustalla. Kuvan etualalla on ihmisiä kuuntelemassa puhetta, yhdellä henkilöllä on huomioliivi ja keltainen kypärä. Puheenpitäjän taustalla on työmaa-aita, jonka takana näkyy vaaleansininen rakennus, hakesiilo.

Yleisöllä oli ainutkertainen mahdollisuus tutustua biolämpölaitoksen toimintaan opastetuilla kierroksilla. Ismo Huovi ja Ossi Koivula kierrättivät päivän aikana lämpölaitoksella asiantuntevan opastuksen kera kymmeniä ryhmiä.

KSS Lämmön esittelypisteellä Paavo Salmi opasti väkeä kaukolämmön toimintaperiaatteisiin ja avasi kaukolämpöverkon rakentamisen vaiheita. Sami Suokas kertoi kaukolämpölaitteista ja Milla Raunio kaukolämpöön liittymisestä. Myös uusi KSS Oiva -tuote herätti kiinnostusta.

Valkealan biolämpölaitoksen avajaiset avoimena yleisötilaisuutena antoi alueen asukkaille mahdollisuuden nähdä, missä ja miten heidän kotinsa lämpö tuotetaan. Ihan lähellä ja uusiutuvalla energialla.

Esittelyssä Valkealan biolämpölaitos

Valkealan biolämpölaitos on KSS Lämmön omistama lämpölaitos, joka tuottaa lämpöä Valkealan uuteen kaukolämpöverkkoon. Joulukuussa 2023 käyttöön otettu biolämpölaitos tuottaa vuodessa energiaa 8 900 MWh.

Kyyjärvellä Tulostekniikka Oy:n valmistama lämpölaitos tuotiin Valkealaan valmiina konttimoduulina marraskuussa 2023. Tämän jälkeen se liitettiin Valkealan alueelle samana vuonna rakentuneeseen kaukolämpöverkkoon.

Kaksi huomioliivein ja valkoisin kypärin varustautunutta miestä katsoo hymyillen kameraan ja näyttävät peukkua. Miehet ovat tehdasympäristössä biolämpölaitoksen sisällä.


Valkealan biolämpölaitoksen tekniset tiedot:

  • Vuosienergia 8 900 MWh

  • Biokattilan teho 3 MW

  • Lämmönlähde metsähake ja pelletti

  • Biokattilan hyötysuhde yli 90 %

Polttoaineena metsähaketta kotimaisilta toimijoilta

  • Valkealan biolämpölaitoksella käytetään polttoaineena haketta ja pellettiä. Ne ovat
    puunjalostusteollisuuden sivutuotteena syntyvää 100 %:sti uusiutuvaa energiaa.

  • Haketta ja pellettiä hankintaan Valkealaan kotimaisilta PEFC-metsäsertifioiduilta yrityksiltä. PEFC- sertifiointi edellyttää, että puu on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä.

  • Lämmön toimitusvarmuuden takaamiseksi varsinaisen lämpölaitoksen vieressä on maakaasulla tai öljyllä toimiva varalämpölaitos.

Kaukolämpö lämmitysmuotona

Ympäristöystävällisesti tuotettu kaukolämpö on erinomainen valinta niin kodin, yrityksen kuin taloyhtiön lämmitysmuodoksi.

Katso lisää

1.1.42