Vihreämpi autoilu valloittaa parkkiruudut

Marja KarvonenJulkaistu 27.3.2023

Kehitys on asettanut taloyhtiöt ympäri Suomen uuden asian eteen: Miten mahdollistaa vihreämpi autoilu omalle parkkipaikalle?

Kuvassa näkyy valkoinen tummalasinen sähköauto latauksessa sekä valkoinen sähköautojen latauslaite, johon latausjohto yhdistyy. Kuvan taustalla näkyy vihreää valoa ja etuosassa on vihreitä valojuovia.

Sähköautoilun suosio on kasvanut parin viime vuoden aikana vimmattua vauhtia. Täyssähköautoja oli vuonna 2022 liikenteessä viisinkertainen määrä vuoteen 2020 verrattuna. Mainittakoon, että kasvutahti olisi ollut vieläkin hurjempaa, mikäli kaikki halukkaat olisivat saaneet uuden autonsa nopeammalla aikataululla.

Iso lainausmerkki

5x enemmän täyssähköautoja

Monelle sähköautoilu on vielä niin uusi asia, ettei ole ollenkaan itsestään selvää, miten asian kanssa voisi edetä. Huoli pois, sillä tähän tarpeeseen Suomen Energia-Urakointi on luonut kolmivaiheisen prosessin helpottamaan sähköautoilun edistämistä taloyhtiössä. SEU:n avulla sähköautojen latauspisteet ovat vaivattomia toteuttaa tulevaisuuden tarpeita vastaaviksi.

Kolme askelta valmiille latauspaikalle

Homma lähtee käyntiin asennettavuuskartoituksesta, jossa selvitetään mitä omassa taloyhtiössä tulee tehdä, jotta latauspisteiden toteuttaminen on mahdollista. Kartoituksessa käydään läpi taloyhtiön nykytilanne, tarpeet tulevaisuudessa sekä mahdolliset muutokset nykyisessä sähköjärjestelmässä, ja annetaanpa vielä erilaisia ehdotuksia toteutukseen aina laitteistoa myöten. Selkeän ja helppolukuisen raportin pohjalta taloyhtiössä on helpompi tehdä päätöksiä siitä, miten sähköautoilua lähdetään edistämään.

Toisessa vaiheessa valmistuu täydellinen sähkösuunnitelma. Täydellinen sanan kaikessa merkityksessä, sillä sähkösuunnitelman avulla latausinfra ja latauspisteet voidaan toteuttaa alusta loppuun. Se on välttämätön, jotta loppuraportointi on säädösten mukainen. Mikäli taloyhtiön latauslaitteiden tarve on jo huolellisesti kartoitettu – tiedetään esimerkiksi, että halutaan mahdollistaa latauspisteiden asennus kaikille parkkipaikoille – voidaan edetä suoraan sähkösuunnitteluun. Tässä kohtaa projektille saadaan jo tarkka kustannusarvio.

Iso lainausmerkki

Tässä kohtaa projektille saadaan jo tarkka kustannusarvio.

Kuka maksaa ja mitä?

Viimeisessä vaiheessa toteutetaan latauslaiteinfra ja laitteiden asennus. Kun asiantuntijoiden avulla on valittu taloyhtiöön sopiva laitteisto sekä esimerkiksi kulutusseurannan ja yksinkertaisen laskutuksen mahdollistava järjestelmä, kustannus sähköauton latauksesta kohdistuu aina oikein – sille, joka autoaan lataa.

Kun ajatus oman taloyhtiön parkkiruutujen viherryksestä käy mielessä, voit olla hyvillä mielin. SEU:n osaavissa käsissä ratkaisut suunnitellaan juuri sinun taloyhtiösi tarpeisiin. Toteutus on autokaupoilta tuttu avaimet käteen -ratkaisu. Me toivotamme turvallista latausta ja vihreitä kilometrejä kerralla koko taloyhtiölle.

Millainen sähköauton latausratkaisu olisi omiaan sinun taloyhtiöösi?

Sähköauton latausratkaisut

Avainsanat:
Sähköauton latauspisteet
Energiaratkaisut
1.1.18 Fri, 01 Dec 2023 13:04:13 GMT