Puun runkoja metsässä, joiden väleistä siivilöityy auringon valoa.

Asukkaan idea- ja tietopankki

Mitä kannattaa ottaa huomioon, jos energiaverkoston kehittämiseen liittyvän hankkeen työmaa koskettaa oman kiinteistön aluetta?

Vehreää metsämaisemaa, jossa näkyy puiden runkoja ja keskellä pieni kuusen taimi.

Tietoa maanomistajalle

Suunnitellaanko sähköverkon sijoittamista maillesi? Täältä löydät kootusti kaikki maanomistajan kannalta tärkeät tiedot.

Tutustu maanomistajan tietopankkiin
Kesäisen vehreän lehtimetsän keskellä kulkee keskijännitelinjan johtokatu.

Johtokatujen monet mahdollisuudet

Johtoalueet eivät ole joutomaita, sillä ne tarjoavat arvokkaita avoimia elinympäristöjä ja niillä on monenlaisia hyötykäytön mahdollisuuksia.

Lue lisää johtoalueista
Katkenneet puun rungot ovat lahonneet ja sammaloituneet.

Tekopökkelöistä arvokasta lahopuuta

Lahopuun määrän lisääminen on tehokas keino lisätä luonnon monimuotoisuutta metsissä. Tekopökkelöiden avulla arvokasta lahopuuta voidaan tuoda myös johtoalueille, sillä ne eivät vaaranna sähkön toimitusvarmuutta.

Lue lisää lahopuusta
Komealupiinin vaaleanpunaisen ja liilan värisiä kukkia, sekä vaaleanvihreä nuppu ja moniosainen vihreä lehti, jonka päällä sadepisaroita.

Haitalliset vieraslajit

Tiesitkö, että haitalliset vieraslajit ovat yksi suurimmista uhkista luonnon monimuotoisuudelle? Jokaisen maanomistajan onkin tärkeä varmistaa, etteivät ne pääse leviämään hallitsemattomasti omilla mailla. Mitään vieraslajia ei myöskään saa päästää karkaamaan omalta pihalta luontoon.

Lue lisää vieraslajeista
Jättipalsamin vaaleanpunaisen eri vivahteita sisältävä suppilomainen kerrostunut kukka sekä sen vaaleanpunaiset sahalaidat sisältävä vaaleanvihreä terälehti.

Vieraslajien torjuntaohjeita

Löytyykö mailtasi vieraslajikasvustoa? Täältä löydät ohjeita sen torjuntaan.

Torjuntaohjeisiin
Pellon yllä kulkevassa sähköverkon voimalinjassa palloja.

Sähkölinja lintujen muuttoreitillä?

Oletko huomannut lintujen liikehtivän vilkkaasti sähkölinjojen läheisyydessä? Esimerkiksi muuttoreitin varrelle osuva sähkölinja saattaa olla riskipaikka lintujen törmäyksille. Tällaisista huomioista voi ilmoittaa meille nyt entistä helpommin samalla lomakkeella, jolla voi kertoa muistakin sähköverkon kiireettömistä vioista ja kunnostustarpeista.

Ilmoituslomakkeelle

Oletko huomioinut myös nämä?

Lasisen kasvihuoneen sisällä on ihmisiä istumassa pöydän ääressä. Kattoon ripustetut valonauhat luovat tunnelmaa.

Kun sähköverkkoa saneerataan, kannattaa varmistaa myös oman kiinteistön sähköjärjestelmän kunto. Jos se on jo kovin ikääntynyt, se voi kaivata päivitystä. Apua kuntoarvion tekemiseen saat esimerkiksi omalta sähköurakoitsijaltasi.

Sähköverkon investointihanke tuo usein mukanaan välttämättömiä maanrakennustöitä. Se voikin olla hyvä hetki pohtia, kannattaisiko samassa yhteydessä tehdä muutakin piharakentamista. Olemme koonneet pienen vinkkilistan siitä, mitä esimerkiksi kannattaa huomioida, kun investointihanke koskettaa omaa pihaa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä hankkeisiin liittyen

1.1.44